Сали Бериша ще бъде охраняван от полиция по време на домашния арест

Специалната прокуратура на Албания (СПАК) поиска бившият министър-председател Сали Бериша да бъде охраняван от полиция на вратата, докато е под домашен арест, и да му бъде забранено да общува с други хора, които не са част от семейството, съобщи „Албениън пост“.


По този въпрос Специалният съд за борба с корупцията и организираната престъпност (GJKKO) обяви, че ще излезе с решение по мярката срещу него на 28 декември.

Страната на бившия премиер посочи, че тази мярка е необоснована и че се прави с цел отмъщение.

"Домашният арест е задължение на този, на когото е наложен. Това, което казвате, се отнася за лица, чиито срокове за задържане са изтекли, които са опасни. Това не може да се сравнява с г-н Бериша. Нямаше никакви аргументи за това", заяви неговият защитник Генч Гьокутай.

Ситуацията, подчертава адвокатът Крешник Спахиу, е възникнала в резултат на процесуалните нарушения на бившия премиер.

"Всеки гражданин на Република Албания, ако откаже да изпълни решението на съда относно мярката за сигурност "задължение за явяване", ще попадне в затвора с по-строга мярка за лична сигурност. Откакто е изготвен Наказателно-процесуалният кодекс, това е специалното правило. Когато прокуратурата констатира, че обвиняемият отказва мерките за сигурност, тя изисква по-строги мерки", заяви Спахиу.

Така, според анализатора, в случая с Бериша СПАК просто е изпълнил задължението си.

"Беше безпрецедентно обвиняем за корупция да бъде разследван безплатно. В 100% от наказателната практика не се признава случай, в който обвиняем в корупция да е бил разследван безплатно. Бериша е бил привилегирован от СПАК и е бил третиран неравностойно, като го е облагодетелствал със "задължение да се яви"".

Междувременно политологът Шпенди Гаши повдига въпроса за "съмненията, породени от исканата мярка".

"По същество, дали става въпрос за прилагане на обикновена правна процедура, или за блокиране на лидера на опозицията? Това действие блокира масовизирането на опозиционните отряди и оставя опозицията без ръководител на следващите избори. Така че моралният му дух спада", заяви Гаши.

Спахиу тълкува ситуацията по различен начин. Според него "триковете" на Бериша, за да избегне задължението да се яви, са принудили Специалната прокуратура да промени правната си позиция.

"Ако гражданинът Бериша се яви в съдебната полиция в дните, определени от съда, няма да се наложи да бъде арестуван", твърди адвокатът.

БГНЕС припомня, че Бериша е обвинен в пасивна корупция по въпроса за приватизацията на бившия спортен клуб "Партизани", заради което SPAK поиска домашен арест.

Последното дойде като мярка, след като депутатът не се съобрази с решението на съда, дадено на 20 октомври, с което му беше наложено задължение да се яви и забрана да напуска страната.

Заседанието ще бъде ръководено от съдия Гьока, когото Бериша не е пропускал нито една възможност да атакува.

Всичко това се случва, след като Скупщината на Албания одобри със 75 гласа "за" искането на СПАК да бъдат променени мерките за сигурност на Бериша./БГНЕС