Сана Марин се развежда

Финландският министър-председател Сана Марин и съпругът ѝ Маркус Райкьонен ще се разведат след 19 години съвместен живот, обяви Марин в Инстаграм.


"Подадохме молба за развод заедно. Благодарни сме за 19-те години заедно и за любимата ни дъщеря", написа Марин в историята си в Instagram.

"Ние все още сме най-добри приятели, готини един към друг и любящи родители. Ще продължим да прекарваме времето си заедно като семейство и един с друг", добави тя.

Марин и Райкьонен, бизнесмен и бивш професионален футболист, са сключили брак през 2020 г., според финландската обществена телевизия YLE.

Съобщението идва, след като Марин загуби парламентарните избори във Финландия през април, а опозиционната дясна Национална коалиционна партия (НКП) спечели победата в напрегната надпревара.

В момента тя изпълнява функциите на служебен министър-председател, докато бъде сформирано ново коалиционно правителство.

Въпреки че е смятана за хилядолетен модел за подражание на прогресивните нови лидери от феновете по света, у дома тя е подложена на критики заради партийната си принадлежност и високите публични разходи на нейното правителство.

Въпреки че остава много популярна сред много финландци, особено сред младите умерени хора, тя разгневи някои консерватори с високите нива на разходите за пенсии и образование.

Издигането на Марин до върха на финландската политика беше стремително.

Тя е първият член на семейството си, завършил университет, тя влиза в политиката на 20 години и бързо се издига в редиците на лявоцентристката Социалдемократическа партия.

След това тя стана най-младият министър-председател в света, когато встъпи в длъжност през 2019 г. на 34-годишна възраст./БГНЕС