Санкционираният руски петрол попада във веригата за доставки на Пентагона

Някои от петролните продукти, поръчани от Министерството на отбраната на САЩ чрез доставчици от Гърция и Турция, може да са с руски произход, въпреки западните санкции, които определят ценови ограничения за тях, съобщи „Washington post”.


Доставките на петролни продукти по договорите на Пентагона за обслужване на американската армия се осъществяват чрез гръцката петролна рафинерия Motor Oil Hellas на егейското крайбрежие.

След налагането на санкциите върху руския петрол той започва да постъпва не директно в завода, а чрез посредник - турски петролен терминал в град Дортьол, след което руският петрол е смесван и изсипван върху няколко танкера, за да се скрие произходът му.

Според оценки на WP през последните две години в Дортьол са постъпили 5,4 млн. барела мазут по море, като всички, с изключение на 1,9 млн. барела, са дошли от Русия. От влизането в сила на санкциите на ЕС през февруари досега в турския град са доставени 2,7 млн. барела от Русия.

През същия период от терминала до Motor Oil Hellas са доставени 4,2 милиона барела мазут. Тези доставки представляват поне 56 % от цялото количество мазут, което гръцката рафинерия е получила по море.

WP не може да определи точния процент на мазут с руски произход в продуктите, които Пентагонът купува. За рафинирането на тези продукти се използват множество съставки, които не могат да бъдат проследени по време на производството.

Известно е, че от март 2022 г. насам, когато Съединените щати наложиха санкции за забрана на руския петрол, Пентагонът е сключил нови договори с Motor Oil Hellas на стойност почти 1 млрд. щатски долара.

Пентагонът информира WP, че не знае за руския произход на петролните продукти, тъй като отговорността за спазването на санкциите е на изпълнителите, по-специално на Motor Oil Hellas. Самата агенция не разполага с инструменти за контрол на доставчиците.

От Motor Oil Hellas заявиха, че компанията "не купува, не преработва и не търгува с руски нефт или продукти" и "целият ѝ внос е сертифициран за произход, който не е обект на санкции".

По-рано бе съобщено, че Министерството на финансите на САЩ е изпратило искания до 30 собственици на около 100 кораба, заподозрени в транспортиране на руски петрол в нарушение на ценовия таван, договорен от западните държави./БГНЕС