Сара Луна: Героизмът на България се измерва със спасяването на 50 хиляди живота, поклон!

10 март за нас българските евреи е ден на спасението от лагерите на смъртта. Винаги трябва да помним благородната постъпка на нашите спасители, които не се изплашиха да ни защитят, въпреки че България бе съюзник на нацистка Германия. Спасяването на евреите за България е национална гордост, то е средство за възпитание, че обединението прави силата, а силният народ прави чудеса. Това заяви Сара Луна, представител на българската еврейска общност, предаде репортер на БГНЕС.

Сара Луна

Сара Луна заяви, че всеки глас в защита на евреите, когато нацистка Германия искаше да ги унищожи, беше истински героизъм. „Този героизъм за България се измерва със спасяването на 50 хиляди човешки живота. Поклон, България! Този факт трябва да се помни, да се популяризира пред младите и света“, подчерта тя.

Еврейска общност отбеляза спасяването на българските евреи и почете паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава, с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити, е поставено пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери. След 1943 г. всичките близо 50 000 български евреи са спасени, което е уникален случай във Втората световна война.

Проф. Александър Оскар и посланик Йосиф Леви Сфари

„Всяка година на 10 март се прекланяме пред подвига на българския народ в най-мрачния период на човешката история“, заяви проф. Александър Оскар. Той припомни, че само след броени дни еврейският народ ще отбележи един от най-хубавите и радостни празници – Пурим, който е свързан със спасението на евреите в древна Персия. „Сигурен съм, че след години за 10 март ще се говори по начина, по който ние днес говорим за празника Пурим, тъй като това е един своеобразен български Пурим“, добави проф. Оскар.

Заместник-кметът на София Никола Барбутов заяви, че честването на 81 години от спасяването на българските евреи е ден на преклонение, на почит към всички наши граждани, които се обединиха и запазиха живота на близо 50 хиляди евреи. „Преди 81 години всичко започна с омраза и разделение, на което се противопоставиха българските интелектуалци, представители на БПЦ, писатели и общественици. Със своите решителни действия те извоюваха победата на човечността и доброто. Показаха, че историята може да се промени. София е град на толерантността“, каза той.

Никола Барбутов

Посланикът на държавата Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари заяви, че не познава друга страна в Европа, която да е спасила своите евреи, и никъде другаде в Европа техният брой не е бил по-голям след края на Втората световна война, отколкото в нейното начало.

„На днешния ден трябва да си спомним, но и да ни радва, че в една много мрачна епоха – в разгара на Втората световна война през 1943 г. – българският народ и българското гражданско общество се надигат. Те отстояват по един категоричен начин светлите възрожденски идеали и ценности за равенство, братство и солидарност между хората, живеещи в България. Те доказаха, че дори и срещу най-страшната машина, когато се изправи един решителен народ и хора, надарени с морални ценности, могат да се случват чудеса“, заяви пред БГНЕС историкът доц. д-р Тодор Чобанов. Той определи спасяването на българските евреи като феномен, защото сме единствената държава в Европа, която е извършила този подвиг и това ни е отличило.

Доц. Тодор Чобанов

На събитието присъстваха представители на българската еврейска общност, български общественици и интелектуалци, посланиците на Германия и Австрия, министър Атанас Славов, заместник-министър на външните работи Елена Шекерлетова, както и много обикновени граждани дошли да отдадат почит. /БГНЕС