САЩ: Горди сме с Резолюцията за геноцида в Сребреница

Съединените щати са горди да бъдат съвносители на проекторезолюция за геноцида в Сребреница в ООН, заяви Държавният департамент.


„Подходящото отбелязване на това престъпление, както и паметта на хилядите, които са загубили живота си, е в съответствие с усилията на ООН за признаване и отбелязване на други случаи на геноцид“, се казва в изявлението, изпратено до Гласът на Америка.

В съобщението се посочва, че Международният наказателен съд, както и Международният съд в Хага са потвърдили факта, че през юли 1995 г. в Сребреница е извършен геноцид.

В него се припомни, че САЩ са подкрепили предишни резолюции, потвърждаващи случаи на геноцид навсякъде по света – които са били потвърдени от международни съдилища.

„Отбелязването на историческите истини и приемането на фактите поставя региона по пътя на помирението.

Имайки предвид отричането на геноцида, което се чува в страните от Западните Балкани, „Съединените щати смятат за важно да отбележат по този начин геноцида в Сребреница“, се допълва в отговора на Държавния департамент.

Външното министерство посочва още, че резолюцията не е насочена срещу никоя държава, нито налага колективна отговорност на която и да е конкретна етническа група.

БГНЕС припомня, че в централата на ООН в Ню Йорк се провеждат консултации по проекторезолюцията за обявяване на 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

Консултациите за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница 1995 г.", бяха свикани от постоянните мисии на Германия и Руанда, заедно с мисиите на Албания, Босна и Херцеговина, Чили, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Йордания, Нидерландия, Лихтенщайн, Малайзия, Нова Зеландия, Словения, Турция и САЩ.

Предложението за решение трябва да влезе в дневния ред в началото на май.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница./БГНЕС