САЩ готови да обучават украински пилоти на F-16

Съединените щати "със сигурност са отворени" за обучение на украински пилоти на F-16 на американска земя, заяви говорител Белият дом, но официални лица предупредиха, че процесът е сложен и ще отнеме време.

"Причината, поради която правим това, е част от по-дългосрочни и по-широки усилия, за да сме сигурни, че продължаваме да подобряваме украинските способности за самозащита и военни способности в дългосрочен план", заяви координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации Джон Кърби, цитиран от Си Ен Ен. "Ще мине известно време, преди самолетите да се появят в Украйна и да бъдат интегрирани във въздушния флот."

Кирби добави, че освен прехвърлянето на самолетите и обучението на пилотите, украинските съюзници трябва да създадат и "цялата логистика по поддръжката и усилията за поддръжка, които са свързани с наличието на модерни самолети като F-16". Той подчерта, че "всичко това отнема известно време", и каза, че обучението се провежда на английски език.

"Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза той. "Нетърпеливи сме да продължим напред, за да предоставим на Украйна този дългосрочен капацитет, подходящото определение за този процес е, че сме "нетърпеливи."

"Ако капацитетът за обучение в Европа бъде достигнат, със сигурност сме отворени за провеждане на обучение на украински пилоти тук, в Съединените щати", добави Кърби. /БГНЕС