САЩ и съюзниците им разкритикуваха Русия заради Украйна в Съвета за сигурност на ООН

Съединените щати и техните съюзници разкритикуваха Русия по време на извънредна сесия на Съвета за сигурност тази нощ. Страните осъдиха признаването на контролираните от бунтовници райони в Украйна, и определиха изпращането на "умиротворяващи" войски като грубо нарушение на международното право и „предлог за война“.

Обръщайки се към съвета, посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд изрази съмнение към твърдението на Путин, че руските войски ще имат мироопазваща роля в районите на Донецк и Луганск.

"Той ги нарича миротворци. Това са глупости. Ние знаем какви са те в действителност", каза Томас-Гринфийлд.

Посланикът на Украйна Сергей Кислиця настоя, че границите на страната му остават "непроменени" въпреки действията на Русия.

Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН

Междувременно руският посланик в ООН Василий Небензя каза, че Москва все още е "отворена за дипломация за дипломатическо решение" - но предупреди, че Русия няма да се примири с "украинската агресия".

„Допускането на нова кървава баня в Донбас е нещо, което не възнамеряваме да правим“, добави той. Регионът включва Донецк и Луганск.

Всички представители на страните, присъствали на заседанието на ООН, възприеха заповедта на Путин като основополагаща за разполагане на част от потенциалните сили за инвазия, които са натрупани по границите на Украйна.

В дълго обръщение към нацията, в което обявява признаването на контролираните от бунтовниците райони, Путин разкритикува Украйна като неуспешна държава и „марионетка“ на Запада, многократно намеквайки, че тя е част от Русия.

Томас-Гринфийлд каза, че речта представлява „поредица от възмутителни, фалшиви твърдения“, които са насочени към „създаване на предлог за война“.

Русия, която в момента заема ротационното председателство на Съвета, искаше сесията да бъде закрита, но Съединените щати настояха тя да бъде публична.

„Следващите часове и дни ще бъдат критични“, каза заместник-генералният секретар по политическите въпроси Розмари ДиКарло. "Рискът от голям конфликт е реален и трябва да бъде предотвратен на всяка цена."

Признаването от Путин на сепаратистки републики на практика слага край на крехкия мирен план за конфликта от 2015 г. и отваря вратата за пряко руско военно участие. Москва не предостави подробности или дата за плана за каквото и да е разполагане на "миротворческите" сили, само каза, че "влиза в сила от деня на подписването му".

Британският представител - Барбара Удуърд, каза, че съветът трябва да бъде единен в призоваването на Русия да "деескалира напрежението".

"Русия ни доведе до ръба. Ние призоваваме Русия да отстъпи", каза Удуърд, докато Китай призова за сдържаност от "всички страни".

Джералдин Бърн Нейсън, посланик на Ирландия в ООН, нарече действията на Русия „очевидно нарушение на международното право“, заявявайки, че „едностранната стъпка“ е „поставила под съмнение всички дипломатически усилия през последните седмици“.

Мартин Кимани от Кения посочи, че много страни са „родени от края на империята“ и призова да се действа срещу „опасната носталгия“ по старите граници на страната, като каза, че ходът на Русия „нарушава териториалната цялост на Украйна“./БГНЕС

Ню Йорк / САЩ