САЩ нанесоха удари по подкрепяна от Иран милиция в Ирак

"Пропорционалните" удари са били насочени срещу "групировката Kataib Hezbollah и други свързани с Иран групи", заяви министърът на отбраната Лойд Остин.


Той заяви, че прецизните удари са били "пряк отговор" на нападенията срещу съюзниците на САЩ и коалицията в Ирак и Сирия.

Няколко американски военнослужещи бяха ранени при ракетно нападение срещу военновъздушна база в Западен Ирак миналата седмица.

Тогава Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CentCom) съобщи, че подкрепяна от Иран милиция е атакувала с балистични ракети и снаряди военновъздушната база "Ал Асад", в която се намират американските войски.

Група, наричаща себе си "Ислямска съпротива в Ирак", пое отговорност за това нападение.

Според базирания в САЩ Вашингтонски институт за близкоизточна политика групировката е възникнала в края на 2023 г. и е съставена от няколко свързани с Иран въоръжени групировки, действащи в Ирак. През последните седмици тя е заявявала и други нападения срещу американски сили.

В изявлението си Остин похвали "професионализма" на американските военнослужещи при планирането и провеждането на ударите в Ирак като част от усилията "за по-нататъшно разбиване и разграждане на ИДИЛ [групировката "Ислямска държава"]".

"Не се стремим към ескалация на конфликта в региона. Напълно сме готови да предприемем допълнителни мерки за защита на нашите хора и съоръжения. Призоваваме тези групировки и техните ирански спонсори незабавно да прекратят тези нападения", каза той.

В отделно изявление CentCom заяви, че ударите в Ирак са били извършени в 00:15 ч. местно време (21:15 ч. по Гринуич на 23 януари) в отговор на нападението - наред с други - срещу военновъздушната база Ал Асад в Западен Ирак на 20 януари./БГНЕС