САЩ одобриха продажбата на 96 хеликоптера Apache на Полша

Съединените щати одобриха продажбата на бойни хеликоптери Apache на Полша на стойност 12 млрд. долара - гигантска сделка със съюзник на фронтовата линия, подкрепящ Украйна във войната й срещу руската инвазия, предаде АФП


Полша ще получи 96 бойни хеликоптера AH-64E Apache от техния производител Boeing, съобщи Държавният департамент в уведомление до Конгреса за дадената зелена светлина на продажбата.

Миналата година Полша реши да потърси Apache, за да замени остарелия си хеликоптерен флот от съветската епоха, тъй като нараснаха опасенията от военните действия на Русия в съседна Украйна.

Продажбата "ще подобри способността на Полша да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като осигури надеждни сили, способни да възпират противници и да участват в операции на НАТО", се казва в изявление на Държавния департамент.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди покупката в социалните медии, като добави, че "докато процедурите приключат и закупените хеликоптери бъдат доставени в Полша, армията на САЩ ще ни предостави хеликоптери от собствените си ресурси".

Полша решително подкрепя водените от САЩ усилия за подкрепа на Украйна срещу руското настъпление, като голяма част от предоставените на Украйна американски оръжия за милиарди долари преминават през полската граница.

През януари Полша обяви, че планира да изразходва четири процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана през тази година - доста над целта на НАТО от два процента.

През юни тя получи първите танкове "Ейбрамс" като част от сделка на стойност 1,4 млрд. долара за бойните машини, използвани преди това от Корпуса на морската пехота на САЩ.

Миналата година Полша закупи още 250 танка в по-модерния вариант M1A2, които се очаква да бъдат доставени в края на 2024 г. Това ще бъде първата държава извън САЩ, която ще разполага с тези танкове.

Войната в Украйна затвърди отношенията между САЩ и Полша, чието консервативно правителство по-рано се беше сблъскало с администрацията на президента Джо Байдън по въпроси, включващи правата на ЛГБТК и свободата на медиите.

В изявлението си Държавният департамент нарича Полша "сила за политическа стабилност и икономически напредък в Европа".

Конгресът има право да разгледа и блокира сделката за хеликоптерите, но възражения не се очакват. /БГНЕС