САЩ предоставят на Украйна 600 млн. долара военна помощ

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за отбранителна помощ за Украйна на стойност 600 млн. долара.


Пакетът включва оборудване за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и неуточнен брой 105-милиметрови артилерийски снаряди, съобщи "Киев Индипендънт".

Вашингтон ще достави на Украйна и оборудване за електронна борба и разминиране, боеприпаси за разрушаване, обучение и поддръжка.

Пакетът от помощи се предоставя по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, което означава, че САЩ закупуват оборудването от промишлеността или от партньори, а не използват свои запаси.


"Този пакет подчертава постоянния ангажимент на САЩ да отговори на неотложните изисквания на Украйна, като предостави критични краткосрочни способности и същевременно изгради траен капацитет на въоръжените сили на Украйна да защитават територията си и да възпират руската агресия в средносрочен и дългосрочен план", съобщиха от Пентагона.

При пристигането на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Киев на 6 септември администрацията на Байдън обяви, че ще изпрати на Украйна още оръжия за противовъздушна отбрана, артилерия и противотанкови оръжия от запасите на САЩ.

Пакетът от помощи на стойност 175 млн. долара включва снаряди с обеднен уран за танкове "Ейбрамс", които ще пристигнат в Украйна през следващите седмици. /БГНЕС