САЩ пуснаха в експлоатация първия ядрен реактор от седем години

Днес влезе в експлоатация нов реактор в американска атомна електроцентрала - първият от седем години насам в страната, където конвенционалните реактори може да отстъпят място на по-малките ядрени съоръжения.


Третият блок на АЕЦ Вогтъл близо до Уейнсбъро, в югоизточния щат Джорджия, започна да обслужва около 500 000 домове и предприятия, се казва в изявление на оператора Georgia Power, цитирано от АФП.

"Новият блок представлява дългосрочна инвестиция в чистото енергийно бъдеще на щата и ще осигурява надеждна енергия без емисии на клиентите за десетилетия напред", заявиха от компанията.

Проектът е пуснат в експлоатация седем години след като трябваше да започне да произвежда енергия.

Разходите за трети блок и четвърти реактор, който се очаква да влезе в експлоатация в края на 2023 г. или началото на 2024 г., надхвърлят 30 млрд. долара, според оценка на Общинската електрическа служба на Джорджия (MEAP). Това е повече от два пъти повече от бюджета от 14 млрд. долара, обявен в началото на проекта.

Превишаването на разходите принуди първоначалния инвеститор Westinghouse, дъщерно дружество на японската Toshiba, да подаде молба за обявяване в несъстоятелност през 2017 г. и той се оттегли от проекта.

Според Georgia Power, след като и четирите блока бъдат пуснати в експлоатация, Vogtle ще се превърне в най-големия генератор на чиста енергия в страната.

Блокове 3 и 4 на Vogtle са първите проекти за нови реактори, одобрени от американските власти след 1979 г. и инцидента в Three Mile Island в Пенсилвания, който е най-сериозната ядрена авария в историята на САЩ.

Последният предварителен пуск на ядрен реактор беше блок 2 в АЕЦ Уотс Бар в Тенеси през 2016 г. Строителството на този реактор е започнало през 1973 г. Работата е спряна за повече от две десетилетия, преди проектът да бъде възобновен.

Нисковъглеродната ядрена енергия е приветствана като щадящ климата енергиен източник, тъй като светът се бори с глобалното затопляне. Природозащитниците обаче се притесняват за безопасността и предупреждават, че погребването на радиоактивни отпадъци крие огромни рискове.

От 1990 г. насам в Съединените щати са въведени в експлоатация само три реактора: двата блока в Уотс Бар през 1996 г. и 2016 г. и блок 3 във Вогтъл днес. В момента не се работи по друг проект за конвенционален реактор.

Изграждането на два реактора в атомната електроцентрала Върджил Съмър в Южна Каролина беше прекратено през 2017 г., въпреки че в проектите вече бяха инвестирани 9 млрд. долара.

Сега производителите се преориентират към по-малки съоръжения от ново поколение, известни като малки модулни реактори или SMR. По-новите проекти - нито един от които все още не е пуснат в експлоатация в Съединените щати - се очаква да бъдат по-евтини, да отнемат по-малко време за изграждане и да се считат за по-безопасни от конвенционалните електроцентрали. /БГНЕС