САЩ разследват инвестициите на технологичните гиганти в ИИ

Американският орган за защита на конкуренцията ("ФТК") съобщи, че е започнал разследване на "инвестициите и партньорствата в областта на генеративния изкуствен интелект", насочено към водещи компании в сектора, като се започне от OpenAI и нейния основен инвеститор Microsoft, както и Google, Amazon и Anthropic, предаде АФП.


Бумът в областта на генеративния изкуствен интелект през последната година благодарение на успеха на ChatGPT (OpenAI) доведе до трескава надпревара за разработване и внедряване на компютърни програми, способни да създават текст, звук и изображения въз основа на проста заявка на ежедневен език.

"Историята показва, че новите технологии могат да създадат нови пазари и здравословна конкуренция", отбеляза председателят на ФТК Лина Хан.

Но "ние трябва да се предпазим от тактики, които изключват тази възможност", добави тя.

Разследването ще се съсредоточи върху три партньорства, всяко от които на стойност няколко милиарда долара: инвестициите на Microsoft в калифорнийския стартъп OpenAI, инвестициите на Amazon в Anthropic, пряк конкурент на OpenAI, и инвестициите на Google, също в Anthropic.

Целта е да се актуализира информацията относно стратегиите на групите, последиците за пускането на нови продукти, въздействието върху пазарния дял и конкуренцията за ресурсите, необходими за разработването на тези системи, които изискват големи количества електронни чипове от последно поколение.

Съответните дружества разполагат с 45 дни от получаването на официалното искане, за да отговорят.

"Нашето проучване ще даде възможност да се определи дали инвестициите и партньорствата, осъществявани от доминиращите дружества, рискуват да нарушат иновациите и да навредят на лоялната конкуренция", обобщава Лина Хан.

Окуражена от мигновения успех на ChatGPT в края на 2022 г., Microsoft извади на показ всички възможности, инжектирайки нови средства в своя съюзник и внедрявайки инструменти за генеративен изкуствен интелект в своята търсачка Bing и офисния софтуер.

От създаването си през 2015 г. OpenAI е получила около 13 млрд. долара от производителя на Windows.

В края на септември Amazon обяви, че инвестира до 4 млрд. долара в Anthropic. Този стартъп от Силициевата долина, който е изградил репутацията си на базата на по-малко безразсъден подход от OpenAI, също се ползва от значително финансиране от Google.

За много експерти от бранша, като например анализатора от Wedbush Дан Айвс, генеративният ИИ е "най-голямата технологична революция за последните 30 години".

Но той поражда и много опасения относно рисковете от неправилна употреба - от измами и дезинформация до кражба на интелектуална собственост.

По отношение на конкурентното право други регулаторни органи вече алармираха за това.

Този месец например Европейската комисия посочи, че проверява "дали инвестицията на Microsoft в OpenAI" може да бъде "разгледана съгласно Регламента на ЕС за сливанията".

"Изкуственият интелект има потенциала да се превърне в антитръстовия музей на ужасите, ако не предприемем нищо", заяви в края на ноември Беноа Кьоре, председател на френския орган за защита на конкуренцията.

"Обикновено пробивните иновации са полезни за конкуренцията. Но в този случай съществува риск от завладяване от играчи, които вече имат силно доминиращо положение", каза той на форума Alliance Digitale. /БГНЕС