САЩ санкционираха четирима руски агенти

Администрацията на Байдън наложи санкции и визови ограничения на четирима руски агенти, замесени в отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през 2020 г.


Алексей Александров, Константин Кудрявцев, Иван Осипов и Владимир Паняев са санкционирани съгласно Глобалния закон "Магнитски" "за това, че са действали като агенти на или от името на лице по въпрос, свързан с извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати права на човека, извършени срещу лица, които се опитват да разкрият незаконна дейност, извършвана от служители на правителството на Руската федерация", според Министерството на финансите на САЩ. И на четиримата вече бяха наложени санкции по силата на друг орган през август 2021 г.

Държавният департамент наложи визови санкции на лицата, като блокира влизането им и на най-близките членове на семействата им в Съединените щати.

"Днешните действия са напомняне, че за нарушаването на международно признатите права на човека има последствия. Съединените щати ще продължат да използват органите, с които разполагат, за да насърчават търсенето на отговорност за подобни жестоки деяния", заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

През август 2020 г. Навални припадна по време на полет от сибирския град Томск до Москва, след като беше отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Той беше евакуиран в Берлин и лекуван в германската столица, преди да се върне в Русия през януари 2021 г. и да бъде задържан. /БГНЕС