САЩ ще проведат военни учения с Армения въпреки руското присъствие

Армения заяви, че следващата седмица ще бъде домакин на съвместни военни учения със САЩ, наречени "Eagle Partner 2023", за да подготви силите си за участие в международни мироопазващи мисии.


Арменското министерство на отбраната заяви, че ученията ще се проведат между 11 и 20 септември, но не посочи колко американски и арменски военнослужещи ще участват в тях, съобщи "TVP World".

Русия има военна база в Армения и се смята за водеща сила в региона на Южен Кавказ, който до 1991 г. e част от Съветския съюз.

Тя поддържа мироопазващи сили в региона, за да спазва споразумението, което сложи край на войната между Армения и Азербайджан през 2020 г. - втората, която те проведоха след разпадането на Съветския съюз.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви в интервю за италиански вестник през уикенда, че Русия не е успяла да защити Армения от това, което той нарече продължаваща агресия от страна на Азербайджан. Пашинян предположи, че войната на Русия в Украйна означава, че тя не е в състояние да отговори на всички нужди на Армения в областта на сигурността. /БГНЕС