САЩ: Сръбски военнопрестъпници призовават за освобождаване на убийците на Джинджич

Американското посолство в Белград изрази учудване от факта, че осъдени за военни престъпления лица призовават за освобождаването на убийците на първия демократично избран президент на Сърбия Зоран Джинджич, съобщава "Гласът на Америка".

Гробът на Зоран Джинджич

"Трудно може да се разбера как осъдени военни престъпници са настанени в общински помещения, в които призовават за освобождаването на осъдени за убийството на първия демократично избран президент на Сърбия Зоран Джинджич", се казва в позиция на американското посолство изпратена до "Гласът на Америка" по повод събирането на подписи за освобождаването на убийците на Зоран Джинджич.

Петицията е организирана от военнопрестъпника Драган Василкович и е с призив до президента на Сърбия Александър Вучич да амнистира Звездан Йованович, който бе осъден за убийството на Джинджич. От дипломатическата мисия на САЩ в Белград призовават властите в Сърбия да вземат отношение към случая, но до този момент няма официална позиция.

БГНЕС припомня, че подписите се събират на няколко места в Белград. Петицията е организирана от неправителствената организация "Фондация Капитан Драган за защита на Сърбия по целия свят". Фондацията закупи помещения в град Суботица.

Драган Василкович излежа 13.5 години в хърватските затвори поради участие в жестоки военнопрестъпления в Книн и Глина през 1990 г. През март 2020 г. той излезе от затвора и бе екстрадиран в Сърбия, където често е канен като експерт в проправителствените медии, включително и телевизии.

Бившият член на Специалните части към сръбската държавна сигурност Звездан Йованович излежава 40-годишна присъда за убийството на Джинджич на 12-ти март 2003-та година. Същата присъда получи и Милорад Улемек, който командваше по това време специалните части.

И до момента не е разкрит поръчителят на убийството на Зоран Джинджич. /БГНЕС