САЩ затягат визовите условия за Унгария поради опасения за сигурността

Съединените щати затегнаха условията по програмата си за премахване на визите за унгарски граждани поради това, че Будапеща не е успяла да "отстрани слабостите по въпросите на сигурността", произтичащи от паспортите, издадени след 2011 г., предаде АФП.


Вашингтон неведнъж е критикувал унгарската система за ускорено издаване на паспорти, въведена от Виктор Орбан, в която от 2011 г. насам около един милион души са станали натурализирани унгарци, за това, че е склонна към "пробиви в сигурността".

Повечето от тях са от съседни на Унгария държави, в които живеят около два милиона етнически унгарци - наследство от договора след Първата световна война, който свива границите на страната.

През 2018 г. САЩ заплашиха, че ще премахнат визите за притежателите на унгарски паспорти, след като служители разкриха схема за измами, която е позволила на чужди граждани да влизат в САЩ под фалшива самоличност.

В опростения процес на натурализация в Унгария през този период липсват "адекватни мерки за сигурност... за проверка на самоличността", се казва в изявление на посолството на САЩ в Будапеща.

"В светлината на решението на Унгария да не отстрани напълно слабостите, създадени от по-ранното прилагане на опростения процес на натурализация, процедурите за всички притежатели на унгарски паспорти за използване на Програмата за безвизово пътуване (VWP) бяха променени", се казва в него.

"От днес срокът на валидност на електронната система за разрешаване на пътувания (ESTA) за притежатели на унгарски паспорти ще бъде "намален от две на една година" и само за еднократно ползване", се казва още в съобщението.

Гражданите на държавите, участващи в програмата, имат право да пътуват до САЩ с цел туризъм или бизнес за срок до 90 дни без виза, стига да са получили ESTA.

Вътрешното министерство на Унгария разкритикува стъпката на Вашингтон, като заяви, че искането за "данни за унгарците, (живеещи) в чужбина с двойно гражданство", няма да бъде изпълнено.

"Безопасността на унгарците в чужбина е застрашена. Ето защо правителството на президента Джо Байдън сега си отмъщава на унгарците!", се казва в изявлението.

От встъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан редовно влиза в сблъсък със САЩ и Европейския съюз заради обвиненията, че е насочил Унгария по авторитарен път и засилва връзките с режима на Путин в Русия.

Близък до бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Орбан обвинява настоящата американска администрация, че се опитва да отслаби правителството му и да засили унгарската опозиция. /БГНЕС