САЩ и Гърция се споразумяха за военните бази

Никой не може да държи Европа като заложник. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

По време на двудневното си посещение в Атина американският държавен секретар отправи ясни послания, свързани със сигурността на региона и извършването на сондажи в Средиземно море от страна на Турция, съобщава „Катимерини”.

Съединените щати гарантират, че дейностите по проучване на енергийните ресурси в Средиземно море ще се извършват съгласно установените правила. Незаконните сондажи от страна на Турция са неприемливи, категоричен беше Помпео.

„Искаме да гарантираме, че правилата управляват международното проучване на енергийните ресурси в Средиземно море и никоя държава не може да държи Европа като заложник”, заяви той.

Държавният секретар информира, че е изпратено недвусмислено послание до Турция, че незаконното сондиране е неприемливо. Той заяви, че САЩ ще продължат да предприемат дипломатически действия, за да са сигурни, че ще бъде гарантирано спазването на международните правни норми.

По време на разговорите си гръцките управляващи Майк Помпео е изразил опасенията си от китайските инвестиции в областта на инфраструктурата.

По отношение на подписания протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) Помпео заяви, че той в никакъв случай не е свързан с Турция, която е съюзник в НАТО. Целта на споразумението е да бъде разширено сътрудничеството между САЩ и Гърция в областта на отбраната, което ще гарантира сигурността в региона. В същото време то ще играе ролята на предупреждение към всички държави, чиито действия са насочени към нарушаване на международното право.

БГНЕС припомня, че с подписването на протокола за изменение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, предвиждащо разполагане на американски военни бази на гръцка територия, то става безсрочно.

Преговорите по споразумението стартираха почти веднага след встъпването в длъжност на правителство на Кириакос Мицотакис

Новото споразумение определя параметрите на действие на САЩ в пристанището на Александруполис и условията по експлоатация на порта на базата Суда на остров Крит.

Обезпечено е създаването на високотехнологично оборудване на гръцка територия и в рамките на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.

През последните години Атина и Вашингтон значително заздравиха своите връзки. На територията на Гърция се откриват нови американски военни бази. През декември 2018 г. Съединените щати започнаха стратегически диалог с Гърция, в който бяха включени всички основни области на сътрудничество. Гърция договори закупуването на американски втечнен газ и през декември 2018 г. получи първата партида от него.

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, известно като „Споразумението за базите”, беше подписано през 1990 г. В момента в Гърция официално действа само една американска база „Суда бей” на остров Крит.

През лятото стана ясно, че страните искат да разширят действието на споразумението до 9 или 10 години, като впоследствие то стане безсрочно.

За САЩ интерес представляват базата в Суда, военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александруполис. /БГНЕС