Saudi Aramco обяви нетна печалба от над 27 млрд. долара за първото тримесечие

Петролният гигант Saudi Aramco обяви нетна печалба за първото тримесечие в размер на 27,27 млрд. долара, предаде АФП.

Числото е с 14,5% по-малко в сравнение с миналата година, тъй като кралството от Персийския залив продължи да ограничава производството.

Нетната печалба възлиза на 102,27 млрд. риала (27,27 млрд. долара), което е по-малко от 119,54 млрд. риала (31,88 млрд. долара) за същото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Aramco. Понижението е главно в резултат на по-малкия обем продаден суров петрол.

Най-големият износител на суров петрол в света понастоящем произвежда около 9 млн. барела дневно, което е доста под капацитета му от 12 млн. бр. дневно.

Поредицата от съкращения на производството датират от октомври 2022 г., когато блокът на производителите на петрол ОПЕК+, който Рияд ръководи съвместно с Москва, обяви, че ще намали добива с два милиона барела дневно, за да повиши цените.

В допълнение към това съкращение през април 2023 г. Саудитска Арабия и няколко други членове на ОПЕК+ се договориха да намалят доброволно производството с повече от един милион барела дневно. След срещата на ОПЕК+ през юни 2023 г. Рияд обяви още едно намаление с един милион барела дневно.

През март Министерството на енергетиката заяви, че последното съкращение, което влезе в сила през юли 2023 г., ще бъде удължено до второто тримесечие на тази година, след което „тези допълнителни обеми на съкращение ще бъдат върнати постепенно, в зависимост от пазарните условия“.

Aramco е перлата на саудитската икономика, а фактическият владетел, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, зависи от приходите от петрола, за да финансира амбициозна програма за икономически и социални реформи, известна като „Визия 2030“, която има за цел да подготви страната му за проспериращо бъдеще след края на петролния период.

През декември 2019 г. Aramco продаде 1,7% от акциите си на саудитската фондова борса, генерирайки 29,4 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане в света.

През март Саудитска Арабия обяви, че прехвърля допълнителни 8% от акциите на Aramco на държавния инвестиционен фонд - Public Investment Fund, който заедно с дъщерните си дружества сега контролира 16 на сто от фирмата. /БГНЕС