Сделка за освобождаване на Навални е била на финален етап преди смъртта му

Споразумение за освобождение на Алексей Навални е било „в ход и на финален етап“ преди смъртта му в затвора преди малко повече от седмица, заявиха от екипа му, предаде АФП.


47-годишният критик на Кремъл почина на 16 февруари, след като прекара повече от три години зад решетките, което предизвика възмущение и осъждане от страна на западните лидери и неговите поддръжници.

На руския президент Владимир Путин "беше предложено да размени офицера от ФСБ и убиец Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални", заяви съюзникът Мария Певчих.

"Бях получила потвърждение, че преговорите се водят и са на финалния етап" след двегодишни разговори между Москва, Вашингтон и Берлин, добави тя.

"Предполагаше се, че Навални ще бъде освободен през следващите дни", добави тя.

Запитана за твърденията по време на редовен брифинг, говорителката на германското правителство отказа да коментира.

Красиков излежава доживотна присъда в Германия за убийството през 2019 г. на бившия сепаратистки командир Зелимхан Хангошвили в берлински парк, което според германските власти е било поръчано от руските разузнавателни служби.

Вашингтон обвинява Москва, че арестува американски граждани по неоснователни обвинения, за да ги използва като разменна монета, за да осигури освобождаването на руснаци, осъдени в чужбина.

Сред задържаните в Русия американски граждани са бившият американски морски пехотинец Пол Уилън и репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, и двамата обвинени в шпионаж. /БГНЕС