Себастиан Курц започна преговори за сформиране на кабинет

Президентът на Австрия постави задача на победителя в изборите Себастиан Курц да сформира правителство, което ще бъде придружено от трудни преговори за създаване на коалиция.

Народната партия на Курц (НП) излезе напред с 37,5 процента на изборите на 29 септември, но крайнодясната Партия на свободата (ПС), с която управляваше от 2017 г. до скандала с „Ибисагейт“ през май, се срина с 10 пункта до 16,2 процента. Голям победител в изборите бяха Зелените с 13,9 процента, тъй като изменението на климата стана основен проблем на избирателите.

Това поставя Курц, който прокара твърда антиимиграционна линия, в сложната позиция да намери подходящ коалиционен партньор.

След като президентът Александър Ван дер Белен му възложи да състави правителството, Курц заяви, че тази седмица ще започне официални разговори с всички партии, настоявайки борбата с нелегалната имиграция да продължи да бъде основен приоритет.

"Ще бъде важно да продължим решителния път за борба с нелегалната имиграция в Австрия, а също и в Европа", каза Курц в излъчено на живо изявление, стоящ до президента.

Другите му приоритети са борбата с изменението на климата, предотвратяването на икономически спад, предлагането на данъчни облекчения и реформирането на системата за социално подпомагане, за да се гарантира, че тя е устойчива, макар и да е непопулярна, каза той.

Очаква се преговорите за коалиция да отнемат месеци.

Един от вариантите, който изглежда все по-вероятен, би бил Курц да управлява в коалиция със Зелените, но той ще трябва да внесе промени в имиджа си, което може да доведе до недоволство сред някои от по-десните му избиратели.

Лидерът на Зелените Вернер Коглер също заяви, че иска първо да прецени дали има смисъл да се започват преговори, заявявайки, че ще се нуждае от "знак за промяна“ от предишните политики на Курц./БГНЕС