Село Паничерево е под карантина

Под блока осъмна старозагорското село Паничерево. Селото е второто населено място у нас след Банско поставено под карантина, след като болен с доказан коронавирус избяга във вторник от клиниката за инфекциозни и заразни болести при болницата в Стара Загораи, нае такси и се прибрал в дома си в гурковското село. Полицията го задържа и го върна обратно в болницата. Заради него от полунощ властите блокираха селото за следващите 14 дни.

Влизането и излизането от селото е забранено. Хората с постоянен адрес в Паничерево могат да се приберат в домовете си до 20 часа днес. Иначе ще трябва да изчакат 2 седмици. Изключение от забраната се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на МВР и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти. Местните не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ. Лицата, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.

Около хиляда души от селото ще бъдат тествани за коронавирус. Освен съпругата и трите му внучета, рисков за заразата е и таксиметровият шофьор, докарал го до дома. След няколкочасово издирване, той беше открит да се укрива в съседен имот. Той е поставен под двуседмична карантина, а органите на реда все още установяват дали е имал и други клиенти след злополучния курс.

Локализираният беглец от старозагорската болница обаче е заплашен от присъда до 5 години лишаване от свобода и солена глоба между 10 и 50 хиляди лева. /БГНЕС