Сенатът на Франция одобри спорната пенсионна реформа

Сенатът на Франция, горната камара на парламента, одобри спорната реформа на пенсионната система на страната, която е ключов елемент от втория мандат на Еманюел Макрон като президент.

Сенаторите приеха реформите със 195 гласа "за" и 112 "против", с което пакетът направи още една крачка към влизането му в сила.

Гласуването се състоя часове след като стотици хиляди хора отново излязоха на протестни митинги в цялата страна, но в значително по-малък брой от очакваното.

"Премина се важен етап", заяви министър-председателят Елизабет Борн пред АФП след гласуването, като добави, че според нея правителството разполага с парламентарно мнозинство, за да приеме реформите като закон.

Сега комисия ще изработи окончателен проект, който след това ще бъде представен на двете камари на парламента за окончателно гласуване.

Ако правителството на Макрон не успее да събере мнозинство преди гласуването, Борн може да използва рядко използван и много спорен конституционен инструмент, известен като член 49/3, за да прокара законодателството без гласуване. /БГНЕС

Тагове: