Северна Корея подготвя повторно изстрелване на сателит

Северна Корея сигнализира за предстоящо изстрелване на сателит, съобщават японски медии, което е очевиден опит за повторение на неуспешния опит с военен сателит, който падна в морето през май.


Пхенян е информирал японската брегова охрана, че възнамерява да изстреля сателит в периода 24-31 август, съобщи информационната агенция Киодо.

През май Северна Корея изстреля нещо, което определи като първия си военен разузнавателен спътник, но ракетата, която го носеше, се разби в морето минути след излитането.

Северна Корея заяви, че е разработила шпионския спътник като необходим противовес на нарастващото военно присъствие на САЩ в региона.

Междувременно държавната информационна агенция на Северна Корея осъди "агресивния характер" на военните учения между САЩ и Южна Корея.

В коментар KCNA предупреди, че ако ученията включват "ядрена провокация", възможността "за термоядрена война на Корейския полуостров ще стане по-реална".

Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването на сателита през май като нарушение на резолюциите на ООН, забраняващи на ядрената държава да използва технологии за балистични ракети.

Анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между разработването на междуконтинентални балистични ракети и възможностите за изстрелване в космоса.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун превърна разработването на военен шпионски спътник в свой основен приоритет.

Миналата седмица южнокорейската шпионска агенция съобщи на законодателите, че Пхенян може да изстреля разузнавателен спътник в края на август или началото на септември, съобщи информационна агенция Йонхап.

Според Йонхап изстрелването трябва да се осъществи преди 75-ата годишнина от основаването на режима на 9 септември.

Катастрофата на спътника през май предизвика сложна 36-дневна южнокорейска операция, в която участва флотилия от спасителни кораби, миночистачи и дълбоководни водолази.

Извлечените части от ракетата и спътника бяха анализирани от експерти в Южна Корея и Съединените щати.

Впоследствие южнокорейското министерство на отбраната заяви, че спътникът няма военна полза. /БГНЕС