Шамар за Джонсън: Депутатите задължиха премиера да поиска отлагане на Брезкит

Британските депутати удариха шамар на Борис Джонсън по време на извънредното заседание на Камарата на общините в британския парламент – първото, което се състои през уикенда от 37 години насам.

На фона на разгорещените дебати в Уестминстър пред сградата на парламента в Лондон се проведе мащабен митинг

Законодателите подкрепиха поправка, предложена от независимия Оливър Летуин, бивш консерватор, с която се отлага Брекзит. Предложението на депутата, което принуждава премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на развода между Лондон и Брюксел беше подкрепено с 322 гласа за срещу 306 против.

След над 5-часови дебати на депутатите на извънредната сесия на Камарата на общините в британският парламент гласуване по сделката на премиера Борис Джонсън за Брезкит, която той договори с ЕС, няма да има и законодателите се разпуснаха.

Малко след вота премиерът Борис Джонсън заяви, че „възможността да се проведе значим вот по сделката за Брекзит е била пропиляна“. Той допълни, че не е „обезсърчен или обезверен“ от решението на депутатите да подкрепят поправката Летуин.

Джонсън обаче беше категоричен, че няма да договаря ново отлагане на Брекзит с ЕС. Той заяви, че кабинетът му следващата седмица ще предложи ново законодателство, което е необходимо, за да може Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин приветства резултата от вота и заяви, че премиерът „трябва да се подчини на закона“ и да поиска отлагане на Брекзит от ЕС. Той категорично подчерта, че хората трябва да имат последната дума за Брекзит.

На фона на разгорещените дебати в Уестминстър пред сградата на парламента в Лондон се проведе мащабен митинг

ЕС призова Великобритания да обясни следващите си стъпки по Брекзит „в най-кратки срокове“, съобщава АФП. На страницата си в „Туитър“ говорителят на ЕК Мина Андреева написа: „Комисията отбелязва факта, че днес Камарата на общините гласува по така наречената поправка Летуин, което означава, че споразумението за Брезкит не е било подложено на гласуване. Очаква се от британското правителство да ни информира за следващите си стъпки в най-кратки срокове“.

На фона на разгорещените дебати в Уестминстър пред сградата на парламента в Лондон се проведе мащабен митинг с искане за насрочването на нов референдум за Брезкит. Демонстрантите развяваха европейския флаг и призоваваха за отмяна на развода с Брюксел.

Над 170 автобуса с хора от цяла Великобритания са пристигнали за митинга, съобщават британски медии. Събраха се, макар и малобройни, поддръжници на Брекзит на контрапротест, който се провежда при засилена полицейска охрана.

Маршът в подкрепа на ЕС беше организиран от кампанията „Глас на народа“, според която Великобритания трябва да организира референдум, на който хората да могат да кажат дали са доволни от условията по сделката за Брекзит, договорени от премиера Джонсън. / БГНЕС, АФП, Би Би Си