Шарл Мишел: Има напредък след срещата на лидерите на Армения и Азербайджан в Брюксел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говори пред журналисти за напредъка в разговорите между лидерите на Армения и Азербайджан в Брюксел, като добави, че "трябва да се запази темпото" за постигане на окончателно мирно споразумение, предаде АФП.


Мишел бе домакин на разговори с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев на фона на засиленото напрежение по общата им граница във връзка с контрола над оспорвания анклав Нагорни Карабах.

Мишел вече се срещна с Пашинян в събота вечерта и с Алиев днес сутринта.

В края на срещите представителите на ЕС увериха, че двамата лидери "споделят общо желание за мир в Южен Кавказ", като определиха разговорите им като "откровени, открити и ориентирани към резултати".

Неделната среща между арменския и азербайджанския лидер беше петата по рода си с европейско посредничество.

"След неотдавнашните положителни разговори, проведени в Съединените щати относно мирния договор, следва да се запази инерцията за предприемане на решителни стъпки към подписването на всеобхватно мирно споразумение между Армения и Азербайджан", заяви след това Мишел.

Двамата лидери се срещнаха в Брюксел след нови сблъсъци на границата между двете кавказки държави.

В петък арменското правителство обяви, че един арменски войник е бил убит, а други двама са били ранени от азербайджанските сили.

В четвъртък един азербайджански войник беше убит, а четирима арменски войници бяха ранени при други сблъсъци.

Пашинян обвини Азербайджан, че се опитва да "подкопае преговорите" в Брюксел, и заяви, че има "много малък" шанс за подписване на мирно споразумение с Алиев по време на срещата.

Но след разговорите Мишел заяви, че двамата лидери са постигнали "ясен напредък" в дискусиите си, насочени към деблокиране на транспортните и икономическите връзки в региона.

"По граничните въпроси направихме преглед на напредъка и следващите стъпки по отношение на определянето на границата и в този контекст лидерите се договориха за възобновяване на двустранните срещи по граничните въпроси", добави той.

Друг знак за напредък е "разбирателството" между Пашинян и Алиев, че "през следващите седмици ще бъдат освободени още пленници" заяви Мишел.

Съседите водиха две войни в началото на 90-те години на ХХ век и през 2020 г. за контрола над Нагорни Карабах - планински регион, населен предимно с арменци, който се отдели от Азербайджан преди повече от три десетилетия.

След кратка война, в която Азербайджан си върна териториите в сепаратисткия регион през есента на 2020 г., Баку и Ереван се споразумяха за прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Оттогава в Нагорни Карабах са разположени руски миротворци, но от няколко месеца Армения се оплаква, че те са неефективни.

Напоследък напрежението се изостри, когато на 23 април Баку обяви, че е изградил първия пътен контролно-пропускателен пункт на входа на Лачинския коридор - единственият път, който свързва Армения със сепаратисткия анклав.

Вече е насрочена нова среща между Пашинян и Алиев за 1 юни в Молдова, като в нея ще участват също френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц./БГНЕС