Ще се възпротивят ли силовите органи на РС на евентуален арест на Додик?

След изявлението на федералния министър на вътрешните работи на БиХ Рамо Исак, че Федералната полицейска администрация (ФПА) ще арестува президента на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, ако Съдът на БиХ нареди това, последваха остри реакции от страна на политици от РС, включително от страна на министъра на вътрешните работи на РС Синиша Каран, съобщи „Сараево Таймс“.


Министърът на сигурността на БиХ Ненад Нешич заяви, че Милорад Додик е защитено лице, охранявано от Министерството на вътрешните работи на РС, и че съответно министерството няма да позволи ареста му, дори ако Съдът на БиХ вземе такова решение.

Важно е да се отбележи, че задължение на полицейските служители от Министерството на вътрешните работи на РС е да осигурят незабавна физическа защита на президента на РС, понастоящем Милорад Додик, в случаите на физическа заплаха от страна на престъпници, но не и да го защитават от съдебните институции.

Членовете на Министерството на вътрешните работи на РС, които биха се впуснали в подобна авантюра, биха извършили не само сериозни дисциплинарни нарушения, но и тежки криминални престъпления, които биха ги изправили пред съда.

Заплахите на политици от РС, че са готови да използват полицията, за да избегнат отговорност за извършени престъпления, са много опасни. Още по-притеснително е мълчанието на ръководството на Министерството на вътрешните работи на РС начело с министър Синиша Каран, което не се дистанцира от очевидния натиск и влияние на управляващия режим върху полицията на ентитета.

Изявленията на министъра на сигурността Ненад Нешич са особено обезпокоителни, ако се вземе предвид, че Нешич е ръководител на министерството, в което влиза Държавната агенция за разследване и защита (ДАРЗ) и което се оглавява от Дарко Кулум - редовен посетител на политическите събрания на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД), чийто председател е Додик.

Ако се вземе предвид цялостният контекст, т.е. че в случай на евентуална осъдителна присъда срещу Додик управляващата група ще се опита по всякакъв начин чрез Държавната агенция за разследване и защита (ДАРЗ)и Министерството на вътрешните работи на РС да възпрепятства изпълнението на присъдата срещу президента на ентитета, логичният извод е, че разпореждането на Съда на БиХ, ако се стигне до него, трябва да бъде изпълнено от федералната полиция.

Изявлението на министър Исак, че ФПА ще арестува Додик, ако има такава заповед от Съда на БиХ, се основава на закони. Ако само министър Каран и министър Нешич бяха дали същия отговор в случая с МВР на РС и ДАРЗ, защото заповедите на Съда на БиХ са задължителни за всички полицейски служби в цяла БиХ.

Член 4 от Закона за съдилищата на РС гласи следното: "Всеки в РС и БиХ е длъжен да спазва окончателното и влязло в сила съдебно решение".

ФПА може да действа на територията на РС и да арестува Милорад Додик, ако Съдът на БиХ реши, че ФПА е полицейски орган, който е компетентен да изпълни заповедта на Съда на БиХ.

В такива ситуации ФПА е длъжна само да информира Министерството на вътрешните работи на РС, че извършва официални дейности на територията на субекта РС.

Следва да се припомни, че ФПА вече извърши действия, т.е. в няколко случая действа на територията на РС по разпореждане на Прокуратурата на БиХ, докато вътрешното министерство на РС само оказва съдействие на инспекторите на федералната полиция.

Така през изминалия период инспектори на ФПА са разпитвали свидетели в Баня Лука и са предприемали други официални действия на територията на РС по нареждане на държавното обвинение./БГНЕС

Категории:

Тагове: