Шофьори от градския транспорт с „Делта“ варианта на COVID-19

7 служители на Столичния електротранспорт са заразени с индийския вид на COVID-19. Това обяви на извънреден брифинг директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, предаде репортер на БГНЕС.

Тя поясни, че един от седемте заразените е хоспитализиран, а останалите 6 са с леки симптоми и са на домашно лечение, както и че има чужденец, който е заразен с така наречения „африкански вариант“ на коронавируса

„4 от пробите са на лица във възрастовата група 30-40 г., а другите 4 на лица от възрастовата група 40-50. 6 от тези 8 проби с новите варианти са на мъже и две са на жени“, посочи тя и добави, че започва епидемично проучване в предприятието, в което работят заразените.

Директорът на Центъра обясни, че пробите са изпратени в периода 6-14 юни, като новите варианти са засечени при пациенти от „Пирогов“, а бета вариантът е при чужденец, който временно пребивава у нас. От думите й стана ясно, че заболяването при него протича леко и той е карантиниран.

Потърсен от БГНЕС зам.-директорът на дружеството Иво Василев уточни, че заразените към днешна дата са трима, а не седем и уточни, че те са водачи.

„Бяха седем преди една седмица. Сега в момента трима са регистрирани с COVID-19. На другите са им изтекли болничните или карантината и вече са на работа“, заяви той и изрази недоумение от факта, че тази информация излиза чак сега.

Василев обясни, че от 9 ноември насам стриктно следят броя на хората, които са регистрирани, че са били положителни на коронавируса.

Попитан дали се знае откъде служителите са се заразили, зам.-директорът посочи, че двама от тях са били на абитуриентски бал и там са се заразили.

„Това са маневристи в депото в „Красна поляна“ и те не контактуват навън с пътници“, подчерта той и добави, че е направена такава организация, че водачите нямат контакт помежду си, тъй като те се сменят навън, а не вътре в депо и един по един.

Над 250 души от общо 1900 работещи в Столичния електротранспорт са ваксинирани до момента. Това е добър процент на фона на 700 водачи, смята Иво Василев. /БГНЕС

Тагове: