Шолц: ЕС да обсъди забраната на руското злато

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че предложение на САЩ за забрана на износа на руско злато за европейски държави трябва да се обсъди на ниво ЕС, а не в рамката на Г-7, съобщи телевизия ZDF.

„Ние обсъждаме този въпрос, но той трябва да бъде поставен в рамките на ЕС, тъй като решението за него в крайна сметка няма да приеме Г-7. Ние постоянно ще „усъвършенстваме” санкциите си – в това могат да бъдат сигурни всички, които ги подкрепят и това трябва да очаква и руското ръководство”, допълни Шолц.

БГНЕС припомня, че на срещата на върха на Г-7 в Германия четири от държавите-участнички обявиха, че ще забранят износа на руско злато в нов опит да попречат на олигарсите да купуват благородния метал, за да избегнат последиците от санкциите срещу Москва.

Съвместните действия, предприети от Великобритания, Канада, Япония и Съединените щати, "ще засегнат пряко руските олигарси и ще нанесат удар в сърцето на военната машина на (президента Владимир) Путин", заяви британският министър-председател Борис Джонсън.

Като се има предвид централната роля на Лондон в международната търговия със злато и паралелните действия на САЩ, Япония и Канада, "тази мярка ще има глобален ефект, затваряйки стоката от официалните международни пазари", заяви Великобритания. /БГНЕС