Шолц: Демократите трябва да се обединят срещу плановете на АзГ

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова демократичните сили да се противопоставят заедно на "фанатиците с асимилационни фантазии", след като стана ясно, че политици от партията „Алтернатива за Германия (АзГ) са обсъждали "генерален план" за масови депортации в случай, че партията дойде на власт, съобщи „Гардиън“.

Срещата на крайно десните, в която са участвали членове на АзГ, ръководителят на Идентификационното движение и неонацистки активисти, се е състояла през ноември миналата година в провинциален хотел в покрайнините на Потсдам.

Според разследващото издание Correctiv, което първо съобщи за случката, в дискусиите е доминирала концепцията за "ремиграция" - насилственото връщане на мигранти, за които се твърди, че са с германско гражданство, в страните им на произход чрез масови депортации.

Срещата е описана като възможност за представяне на "цялостна концепция в смисъла на генерален план". Идеите, обсъждани на срещата, са включвали депортиране в райони в Северна Африка, където биха могли да бъдат настанени до 2 милиона души.

Шолц остро осъди предполагаемите планове. "Ние защитаваме всички, независимо от произхода, цвета на кожата или колко неудобен е някой за фанатиците с асимилационни фантазии", написа той в социалните мрежи.

"Да се учим от историята означава нещо повече от това да говорим само на думи", добави канцлерът, което изглежда беше препратка към нацистката диктатура, превърнала расовата идеология, остракизма и депортирането на евреи, роми и синти, гейове и много други в крайъгълен камък на своята политика.

"Демократите трябва да се обединят", заяви Шолц.

АзГ, подкрепена отчасти от недоволството от имиграцията, е на първо място в проучванията във всичките пет източни провинции на Германия, в три от които се очаква да се проведат избори по-късно тази година. Макар че консервативният Християндемократически съюз (ХДС) и либералната, про-бизнес партия Свободна демократическа партия (СвДП) засега изключват възможността да влязат в коалиция с партията, присъствието на АзГ на срещата подсказва, че крайнодясната организация се стреми към политически успехи в близко бъдеще.

Членовете на АзГ се срещнаха с Мартин Селнер, ключова фигура в паневропейската "Нова десница", на когото през 2019 г. беше забранено да влиза в Обединеното кралство заради екстремистките му възгледи.

Селнер потвърди, че е представил идеята за "ремиграция" на срещата, но заяви, че не става въпрос за "таен генерален план", а коментарите му са били съкратени и извадени от контекста.

По време на срещата, каза Селнер, той е дал "недвусмислено да се разбере, че не може да се прави разлика между различните видове германски граждани, че не трябва да има граждани втора класа и че всички мерки за ремиграция трябва да бъдат законни".

Тъй като новината за срещата предизвика възмущение в цяла Германия, Максимилиан Крах, водещият кандидат на АзГ за изборите за Европейски парламент през юни, обеща да се заеме с големия брой мигранти, пристигнали в страната през 2022 г., от които над 40 % според сведенията са от Украйна.

"През 2022 г. в Германия са мигрирали 2,7 млн. души", написа той в Х. "Това унищожава нашата страна! Само АзГ ще спре това и ще организира връщането им"./БГНЕС