Шолц: Конституционните промени са от основно значение по пътя на Скопие към ЕС

"Планираното изменение на конституцията вече е от централно значение. От нейния успех зависи много. Знам, че това не е лесна стъпка. Но тя е необходима, за да се разчисти пътят за по-нататъшния ход на процеса на присъединяване към Европейския съюз.“

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц на съвместната пресконференция с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски по време на посещението му в Берлин.

Той подчерта, че Германия иска да насърчи Северна Македония да продължи по пътя на реформите, по който е поела с ясни ангажименти.

"Реформите не са абстрактно искане. Те вече имат съвсем конкретни положителни ефекти за гражданите", цитира думите на канцлера официалният сайт на германското правителство.

Германия се отнася много сериозно към перспективата на ЕС за държавите от Западните Балкани, "и това важи особено за Северна Македония", потвърди канцлерът пред своя колега от Северна Македония.

Същото важи и за Берлинския процес, в рамките на който шестте държави от Западните Балкани работят в тясно сътрудничество, за да изминат заедно пътя към ЕС. В това все още има голям потенциал.

През ноември 2022 г. Берлинският процес набра нов импулс с провеждането на среща на върха в Берлин. С редица споразумения беше доближена целта за създаване на общ регионален пазар. "През тази година искаме да постигнем напредък и тук. И аз съм много доволен, че срещата на върха ще се проведе на 16 октомври в Тирана - и по този начин за първи път в самия регион", подчерта Шолц.

Тема на разговорите е била и сегашното напрежение между Косово и Сърбия. „Сигналът за среща на върха в Западните Балкани е от значение. Това ще бъде добре дошла възможност за Сърбия и Косово да се съсредоточат изцяло върху нормализирането на отношенията си, по-специално чрез прилагане на Охридското споразумение, в което Северна Македония изигра решаваща роля като домакин на срещата на върха", каза канцлерът по повод срещата на върха в Албания.

Важна тема на разговора с министър-председателя Ковачевски беше и руската инвазия в Украйна и нейните последици. Северна Македония е част от големия съюз в Европа и с трансатлантическите ни партньори, който "застана единен срещу агресивната война на Русия", подчерта канцлерът.

„Северна Македония поема отговорност, независимо дали в НАТО или в ОССЕ, където в момента председателства, заяви Шолц.“ /БГНЕС