Шолц настоява за по-нататъшни разговори по повод конфликта в Украйна

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства неотдавнашната среща на върха, водена от Саудитска Арабия, за мирно споразумение за прекратяване на боевете в Украйна и призова за по-нататъшни дипломатически усилия.


Представители на около 40 държави, сред които Китай, Германия, Индия и Съединените щати, участваха в срещата в Джеда миналия уикенд, но Русия не беше поканена.

"За нас има смисъл да продължим тези преговори, защото те засилват натиска върху Русия да осъзнае, че е поела по грешен път и че трябва да изтегли войските си и да направи възможно постигането на мир", заяви Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия ZDF.

Подобни международни разговори за обсъждане на пътя към мира се проведоха и в Копенхаген през юни.

Шолц нарече разговорите в Дания и Саудитска Арабия, проведени на ниво съветници по външна политика, "много специални".

"Те са много важни и наистина са само началото", каза Шолц.

В понеделник Украйна заяви, че е "доволна" от срещата на върха в Саудитска Арабия, по време на която Киев се опита да получи подкрепа за своя мирен план от 10 точки, включващ пълно изтегляне на руските войски от украинска територия.

Междувременно Москва заяви, че мирно споразумение е възможно само ако Киев сложи оръжие.

Повече от година след нахлуването на Русия Украйна започна дългоочакваната контраофанзива през юни, след като натрупа западни оръжия. Но тя се бори да постигне напредък в условията на твърда руска съпротива.

Киев неколкократно поиска от Берлин крилати ракети с голям обсег "Таурус", за да засили усилията си, но Германия досега се противопоставяше с аргумента, че оръжията могат да достигнат руска територия и да разширят конфликта.

В интервюто Шолц потвърди, че Германия понастоящем е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ.

Но по въпроса за изпращането на ракети "Таурус" на Украйна канцлерът остана неясен.

"Както и в миналото, ние винаги ще разглеждаме много внимателно всяко едно решение, какво е възможно, какво има смисъл, какъв може да бъде нашият принос", каза Шолц. /БГНЕС