Шолц: Не може да има никакво сътрудничество с "Алтернатива за Германия"

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли всякаква форма на сътрудничество - на местно, държавно или национално ниво - с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), в интервю за вестник "Тюрингия алгемайне".

"Не може и не трябва да има никакво сътрудничество с тази партия", заяви Шолц.

Коментарите му идват след неотдавнашно телевизионно интервю на Фридрих Мерц, лидер на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), в което той предположи, че ХДС може да си сътрудничи с АзГ в местната политика.

"Не виждам никаква причина за сътрудничество дори в общините", каза германският канцлер.

"Който иска да построи детска градина, може сам да направи такова предложение. За това не му е необходима крайнодясна партия", добави Шолц.

В интервю за германската обществена телевизия ZDF Мерц заяви, че партията му трябва да признае изборните успехи на АзГ, но добави, че "в местните парламенти трябва да търсим начини да оформяме заедно града, държавата, областта".

Това доведе до ожесточени критики отвън и вътре в партията, особено след като през 2018 г. ХДС прие резолюция, в която заяви, че няма да си сътрудничи нито с лявата партия "Левите", нито с крайнодясната формация.

По отношение на ситуацията в провинциалния парламент на Тюрингия, където Азг има силна подкрепа и наскоро за първи път спечели изборите за окръжни съвети, Шолц заяви:

"Истинският проблем е, че АзГ получава толкова голяма подкрепа - от избиратели, които подкрепят екстремистките цели на партията, но и от тези, които всъщност смятат, че тези цели са погрешни, но искат да изразят притесненията си или да протестират с гласа си."

"Целта трябва да бъде да си върнем тези избиратели", категоричен е канцлерът. /БГНЕС