Шолц: Подкрепата на Украйна е от „екзистенциално значение“ за Европа

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че военната и финансова подкрепа за Украйна е от "екзистенциално значение" за Европа, защитавайки ангажиментите за разходи за отбрана, докато Берлин е изправен пред вътрешна бюджетна криза.


Германия е един от най-големите поддръжници на Украйна заедно със Съединените щати. „Ще продължим с тази подкрепа, докато е необходимо, каза Шолц.

„Никой от нас не иска да си представя какви още по-сериозни последици би имало за нас, ако Путин спечели тази война“, подчерта кацлерът.

Канцлерът се обърна към депутатите след шокиращо решение на конституционния съд по-рано този месец, което проби огромна дупка в плановете на правителството за разходи.

Върховният съд на Германия заяви, че правителството е пренебрегнало конституционното правило за дълга, което ограничава новите заеми до 0,35% от брутния вътрешен продукт.

Решението накара правителството да се бори да приеме нов бюджет преди края на годината и да подкрепи крайно необходимите инвестиции в декарбонизацията и модернизацията на въоръжените си сили.

За да потуши непосредствената криза, правителството планира да отмени конституционното правило за дълга за четвърта поредна година.

Така наречената дългова спирачка вече беше вдигната между 2020 г. и 2022 г. за справяне с кризите, причинени от пандемията от коронавирус и скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Германия подкрепи домакинствата, а предприятията управляват растящите сметки с милиарди евро подкрепа. Но не беше достатъчно да се гледа само зимата на 2022-2023 г., когато цените на енергията бяха високи, уточни германският лидер.

„Винаги ставаше въпрос за зимата на 2023-2024 г.“, отбеляза той, в коментар за продължаваща криза, която може да оправдае повторното вдигане на дълговата спирачка.

„При никакви обстоятелства не трябва да се отказваме от подкрепата си за Украйна и преодоляването на енергийната криза“, заключи канцлерът. /БГНЕС