Швеция забрани на четири компании да използват инструмент на Google

Швеция нареди на четири компании да спрат да използват инструмент на Google, който измерва и анализира уеб трафика, тъй като по този начин се прехвърлят лични данни в САЩ, а на една от компаниите беше наложена глоба, равняваща се на повече от 1,1 млн. долара, предаде АФП.


Шведската агенция за защита на личните данни IMY заяви, че е проверила използването на Google Analytics от фирмите след жалба на австрийската група за защита на личните данни None of your business (Noyb) ("Не е ваша работа"), която е подала десетки жалби срещу Google в цяла Европа.

Noyb твърди, че използването на Google Analytics за уеб статистика от страна на компаниите е довело до прехвърляне на европейски данни в САЩ в нарушение на регламента на ЕС за защита на данните.

Той разрешава предаването на данни на трети държави само ако Европейската комисия е установила, че те предлагат поне същото ниво на защита на личните данни като ЕС, а през 2020 г. Съдът на ЕС отмени решение на ЕС за предаване на данни между ЕС и САЩ като незадоволително.

IMY заяви, че счита данните, изпратени на Google Analytics в САЩ от четирите дружества, за лични данни и че "техническите мерки за сигурност, които дружествата са предприели, не са достатъчни, за да осигурят ниво на защита, което по същество съответства на нивото, гарантирано в ЕС..."

Комисията наложи глоби на телекомуникационната компания Tele2 в размер на 12 милиона крони и на онлайн пазара CDON в размер на 300 000 крони.

Веригата магазини за хранителни стоки Coop и вестник Dagens Industri са предприели повече мерки за защита на предаваните данни и не са глобени.

Tele2 е спряла да използва Google Analytics по собствено желание, а IMY е наредила на останалите компании да спрат да го използват.

Юридическият съветник на IMY Сандра Арвидсон, която е ръководила разследването, заяви, че агенцията има решения, които "изясняват какви изисквания се поставят към техническите мерки за сигурност и други мерки при предаването на лични данни на трета държава, в случая САЩ". /БГНЕС