Си към Зеленски: Диалог и преговори - единственият изход от конфликта

"Диалог и преговори са единственият изход от войната", заяви президентът на Китай Си Дзинпин по време на телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предадоха държавните медии.


„Проведох дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента Си Дзинпин. Вярвам, че този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък на развитието на двустранните ни отношения“, заяви Зеленски в Туитър.

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров заяви във Фейсбук, че двамата са провели "почти едночасов телефонен разговор".

Китайският държавен телевизионен оператор CCTV съобщи, предаде от АФП, че по време на разговора Си е казал на Зеленски, че "разговорите и преговорите" са "единственият изход" от войната.

"По въпроса за кризата в Украйна Китай винаги е заставал на страната на мира и основната му позиция е да насърчава мирните преговори", съобщава CCTV за думите на Си.

Според прочетения текст на разговора, съобщен от CCTV, Си е заявил, че Китай "нито ще наблюдава огъня от другата страна, нито ще налива масло в огъня, камо ли да се възползва от кризата, за да извлече печалба".

"Когато се занимават с ядрения въпрос, всички заинтересовани страни трябва да запазят спокойствие и сдържаност, да се съсредоточат наистина върху бъдещето и съдбата на себе си и на цялото човечество и съвместно да управляват и контролират кризата", каза Си.

Πекин също заяви, че ще изпрати делегация в Украйна с цел намиране на "политическо решение" на конфликта.

"Китайската страна ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, който ще посети Украйна и други страни, за да проведе задълбочена комуникация с всички страни за политическо уреждане на украинската криза", заяви китайското външно министерство.

Пекин твърди, че е неутрален в конфликта, а Си никога не е осъждал руската инвазия.

От своя страна Москва обвини Киев, че подкопава всякакви опити за мир след първия разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския му колега Си Дзинпин.

"Украинските власти и техните западни поддръжници вече показаха способността си да провалят всякакви мирни инициативи", заяви руското външно министерство, като отбеляза "готовността на китайската страна да положи усилия за установяване на преговорен процес".

Зеленски неведнъж е заявявал, че би бил отворен за разговори с китайския си колега Си.

През февруари Пекин представи документ от 12 точки, в който призовава за "политическо уреждане" на кризата в Украйна.

Документът представяше Китай като неутрална страна и призоваваше двете страни да започнат мирни преговори.

Първата точка на документа гласеше, че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат ефективно отстоявани".

Но Китай постоянно отказва да разясни как това се отнася до спецификата на войната в Украйна, която беше предизвикана, когато силите на Москва нахлуха в съседната страна.

В документа Пекин призовава Русия и Украйна да възобновят мирните преговори, като заявява, че "диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение".

"Международната общност трябва да остане ангажирана с правилния подход за насърчаване на преговорите за мир, да помогне на страните в конфликта да отворят вратата към политическо решение възможно най-скоро и да създаде условия и платформи за възобновяване на преговорите", се казва в документа.

Документът беше посрещнат скептично от съюзниците на Украйна, като ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин "не се ползва с голямо доверие, защото не е в състояние да осъди незаконното нахлуване в Украйна".

Мнозина тогава изтъкнаха факта, че Си се е срещнал с Путин, но дори не се е обадил на Зеленски, като доказателство, че Китай не е безпристрастен наблюдател, за какъвто претендира. /БГНЕС