Сянка на умора от Украйна надвисва над полската политика

От началото на пълната окупация на Русия официална Варшава е твърд поддръжник на Киев. Тя често беше водеща в изпращането на помощи и военно оборудване и твърдеше страстно, че тази подкрепа е от съществено значение за защитата на самата Полша от руската агресия.


Промяната в тона на полското правителство по отношение на Украйна е изненадваща. Сега изведнъж сякаш политическите ножове са насочени към Киев. Говори се все повече за това как Украйна трябва да бъде "благодарна" за полската подкрепа.

Тази седмица дойде предупреждение от полския министър-председател да се прекрати трансферът на оръжие, въпреки че други членове на неговата партия се опитаха да смекчат това послание.

Но няма двусмислено тълкуване на думите на полския президент. Анджей Дуда сравни Украйна с давещ се човек, който рискува да повлече със себе си спасителите си, цитира Би Би Си.

Официална Москва посрещна този коментар с радост.

Рязкото влошаване на отношенията между съседните държави започна със спор за вноса на зърно, който все още не е разрешен. Украйна трябва да изнася реколтата си и сухопътните маршрути сега са критични, защото Русия умишлено атакува пристанищата както на Черно море, така и на река Дунав.

Но в стремежа си да защити своите фермери Полша няма да позволи на по-евтиното украинско зърно да влезе на вътрешния ѝ пазар, а само да премине транзитно през останалата част на Европейския съюз.

За управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) уравнението е просто - земеделските производители тук не искат конкуренция от украинската пшеница, а PiS иска гласовете на земеделските производители на изборите следващия месец.

PiS води в проучванията на общественото мнение, но разликата е малка и повечето коментатори смятат, че изборите са твърде близки.

В битката за гласове тя се позиционира като най-силния защитник на полските интереси. Така че предефинирането на начина, по който тя помага на Украйна, е само една от картите, които тя разиграва наред с други популистки каузи като миграцията.

PiS се опитва да привлече избиратели от крайнодясната партия Конфедерация, която в момента се ползва с около 10% подкрепа. Конфедерация определи общата стойност на помощта на Киев на над 100 млрд. злоти (23,1 млрд. долара) и написа: "Платено: нула. Благодарности: няма".

Политици от опозицията разкритикуваха поведението на правителството като опасен национализъм.

Но промяната на тона на Полша не се случва изолирано.

Сянката на "умората от Украйна" тегне над предизборните кампании от Словакия до Съединените щати, което е сериозно притеснение за Киев, който се нуждае от постоянна и силна подкрепа от страна на Запада, докато се бори с руските сили.

Полското правителство подчертава, че международната помощ ще продължи да постъпва на фронтовата линия в Украйна през Жешов в източната част на страната - критичен център за всичко - от танкове до куршуми.

Междувременно разговорите между Украйна и Полша по спора за пшеницата продължават. /БГНЕС