Сиярто е в Украйна, за да подготви срещата Орбан-Зеленски

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто ще се срещне с украинския си колега Дмитрий Кулеба в Западна Украйна на 29 януари, преди срещата на върха на ЕС, чиято цел е да отключи финансова помощ за разкъсваната от война страна.


Отношенията между двете съседни държави са обтегнати през последните няколко години и се влошиха допълнително, когато през декември унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи вето върху помощта на ЕС за Киев в размер на 50 млрд. евро.

В стремежа си да оправи връзките и да "намери решения" на различията си украинският президент Володимир Зеленски предложи директна среща с Орбан, а разговорите днес между Сиярто и Кулеба в град Ужгород имат за цел да поставят основите.

Сиярто не е посещавал Украйна, откакто Русия започна офанзивата си срещу Киев, въпреки че няколко пъти е бил в Москва.

Мерките за сигурност в Ужгород - дом на голяма етническа унгарска общност - бяха засилени, след като се появи смъртна заплаха срещу Сиярто.

На срещата ще присъства и началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

Орбан е единственият лидер на ЕС, който поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна.

По-рано този месец Орбан изрази готовност да подкрепи Украйна, при условие че помощта е отделена от бюджета на Европейския съюз и се преразглежда ежегодно.

Разговорите се провеждат само дни преди лидерите на Европейския съюз да се съберат на извънредна среща на върха в четвъртък, за да постигнат напредък по спрения пакет от помощи за Киев.

През декември Орбан се въздържа при вземането на решение за започване на преговори с Украйна за присъединяване към блока, като напусна залата по време на гласуването.

Той също така призова за преговори за прекратяване на огъня с Москва, като заяви, че Украйна не може да спечели войната.

Правата на малцинствата са друга спорна точка между двете държави.

Повече от 100 000 етнически унгарци живеят в Украйна, почти всички в областта Закарпатие, която преди Първата световна война е принадлежала на Унгария.

За да успокои отношенията, през декември украинският парламент прие закон за възстановяване на някои езикови права на националните малцинства.

Но Будапеща настоява, че статутът на унгарския език трябва да бъде възстановен до положението преди Украйна да приеме спорен закон за езиковото образование през 2017 г./БГНЕС