Силите на "Вагнер" напускат област Воронеж

Бойците на "Вагнер" напускат южната руска област Воронеж, съобщи местният губернатор, след като групировката прекрати драматичния си бунт за сваляне на висшите руски ръководители и се отказа от похода към Москва, предаде АФП.


В събота Кремъл обяви, че бунтът е приключил, след като ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се съгласи да напусне Русия и да замине за съюзен Беларус.

Малко се знае за случилото се в събота във Воронежка област, където според Русия армията е била разположена и е водила "бойни" операции.

По време на бунта в петролна база в града избухна огромен необясним пожар.

"Придвижването на частите на "Вагнер" през Воронежка област приключва", заяви губернаторът на Воронеж Александър Гусев.

Движението "протича нормално и без инциденти", каза той, като уточни, че ограниченията за пътуване, наложени по време на операцията срещу бунта в събота, ще бъдат отменени, след като "ситуацията бъде окончателно разрешена".

Гусев добави, че властите ще информират жителите за компенсациите за нанесените щети и им благодари за "издръжливостта, твърдостта и разума".

В събота той призова хората във Воронеж да си останат по домовете и изрази подкрепа за президента Владимир Путин.

Други южни региони на Русия и областите по пътя към Москва, докъдето бойците заявиха, че ще стигнат, започнаха да отменят ограниченията, наложени по време на драматичния бунт.

В южния Ростов на Дон, където Вагнер превзе щаба на армията, железопътните и автобусните гари започнаха да работят нормално, а ограниченията по пътищата бяха отменени, съобщиха властите.

В Москва обаче все още е в сила "режим на антитерористична операция". /БГНЕС