Слаб интерес към ваксинацията сред ромите в „Христо Ботев“

Изключително слаб интерес регистрират здравните власти към ваксините срещу COVID-19 сред ромите в столичния квартал „Христо Ботев“. От днес там функционира мобилен пункт в местното читалище, но имунизираните от началото на деня са единици, предаде репортер на БГНЕС.

Според здравния медиатор на квартала Мариана Иванова основната причина за това е страх сред ромското население за нежелани последици сред поставянето на ваксината. Ето защо вече е в ход и информационна кампания.

„Най-важен е личният контакт и здравните медиатори, които през годините свършиха толкова много работа. Те помогнаха и при кампанията за морбили и всички други ваксинационни кампании, които имаме. Това са образовани хора, които познават местните проблеми и най-добре могат да представят нещата“, коментира на място проф. Тодор Кантарджиев, който бе поканен от Столична община като консултант на ваксинационния процес.

Проф. Кантарджиев увери, че всички постваксинални нежелани реакции се докладват в Агенцията по лекарствата, а в България все още няма доказан смъртен случай, причинен от ваксина, след вече поставени около 1,5 млн. дози. Бившият директор на НЦЗБП изрази мнение, че трябва да има допълнителни мерки за идващите у нас хора от страните, в които е регистрирано широко разпространение на „Делта“ варианта на COVID-19.

От своя страна заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, в чийто ресор влиза здравеопазването, обобщи данните от ваксинацията в мобилните пунктове на територията на София.

„Над 5 хил. са минали откакто отворихме пунктове. До 11 часа тази сутрин, в откритите пунктове, са минали около 240 души. Днес отварят и трите пункта в търговските центрове, така че бройката ще е значителна – над хиляда човека на уикенд“, посочи той. /БГНЕС