След безспирни скандали близък на Заев подаде оставка

Близкият до македонския премиер Зоран Заев, който заемаше длъжността правителствен секретар за наблюдение и подкрепа на институциите при реализирането на правителствените програми, Драги Рашковски подаде оставка.

Драги Рашковски е от родния град на Заев Струмица

В открито писмо той съобщава, че "подава оставка от поста за да може истината да бъде проверена през институциите". В писмото си Рашковски твърди, че няма да се крие зад държавния си пост и се надява фалшивите новини да спрат.

Комисията за борба срещу корупцията в Скопие в момента проверява имотното състояние на Рашковски, който през последните седмици бе обект на множество разкрития в медиите. В публикациите се съобщаваше за луксозния му джип, строителството на голям имот в покрайнините на Скопие.

През месец март избухна пореден скандал с Драги Рашковски, след като стана известно, че той е на дълга почивка в Мексико. Тогава той обясни екзотичната си почивка с ниските цени в Booking.

През последните дни стана ясно, че Рашовски, като генерален секретар на правителството, е открил процедура за закупуването на софтуер за контрол на автомобилния транспорт без одобрението на Министерството на вътрешните работи. Софтуерът е бил закупен за 81 000 евро, но никога не е бил използван. В разгара на скандала премиерът Заев заяви, че не е видял нищо нередно при закупуването на софтуера.

През последните седмици РС Македония е разтърсена от няколко големи скандали, сред които издаване на фалшиви паспорти на наркобосове и престъпници, фалшиви актове за раждане и разбиване на наркомрежа с помощта на американската агенция за борба срещу нароктрафика ДЕА, за чиято операция се твърди, че вътрешният министър Оливер Спасовски е бил информиран след нейното приключване.

Драги Рашковски е от родния град на премиера Зоран Заев Струмица. Той бе назначен за генерален секретар на правителството в първия кабинет на Заев още на първото правителствено заседание на 5-ти юни 2017 г. /БГНЕС