Слон, кит и морско свинче – най-големите пияници сред бозайниците

Слон, кит и морско свинче влизат в бар. Оттам нещата могат да станат грозни, шегува се Сайънс Нюз.

И трите животни могат да се напият лесно, според ново проучване на ген, участващ в разграждането на алкохола. Те са сред съществата, засегнати от 10 независими разрушения на гена ADH7 през историята на еволюцията на бозайниците. Наследяването на този дисфункционален ген може да затрудни организмите им да разграждат етанола, казва молекулярният антрополог Марейке Яниак от университета в Калгари, Канада.

Нарушението на този важен ген може да позволи етанолът да се натрупа по-лесно в кръвоносните системи на тези животни.

Месоядните китоподобни като нарвалът, хранещите се със зърно или листа морски свинчета и повечето други животни, които изследването определи като потенциални пияници, вероятно не „държат“ на ферментирали плодове и нектар, които съдържат етанол. Слоновете обаче се угощават с плодове и новото проучване възобновява дългогодишен дебат относно това дали слоновете наистина си пийват с опеределени плодове, роднини на мангото.

Описания на слоновете, които се държат странно след хапването на презрели плодове, датират най-малко от 1875 г., казва Яниак. По-късно тест за угощение с вода, напоена с етанол, установява, че слоновете пият с охота. След това те се олюляват повече при движение и изглеждат по-агресивни, съобщават наблюдатели.

Разглеждайки генетична информация, налична за 79 вида бозайници, изследователите откриват, че ADH7 е загубил функцията си в 10 отделни разклонения на родословното дърво на бозайниците. Тези податливи на етанол разклонения покълват в съвсем различни животни: слонове, броненосци, носорози, бобри, говеда. /БГНЕС