Словакия предлага закон за обстрел на мечки

Словакия иска да улесни обстрела на мечки, които според правителството представляват опасност за селата, съобщи в. „Политико“. Министерството на околната среда предлага законопроект, който ще бъде ускорен в парламента, за да позволи на местните власти и упълномощените ловци да ломвят и неутрализират мечки, приближаващи населени места.


Съгласно настоящите правила мечките могат да бъдат убивани, само след като са били прогонени от жилищата или обратно в гората. Съгласно предложените нови правила, упълномощен персонал ще може да ги обстрелва в рамките на 500 метра от границите на селата. Законопроектът е разработен, след като през март загина жена, която падна в дере преследвана от мечка. Петима други жители бяха ранени при отделна атака.

Министърът на околната среда Томаш Тараба, който представлява крайнодясната Словашка национална партия, внесла проектозакона, настоява за разхлабване на правилата за защита на мечките както на национално, така и на европейско ниво. На среща на министрите на околната среда на ЕС миналата седмица Тараба призова Европейската комисия да понижи статута на защита на кафявата мечка.

Мечките са защитен вид съгласно законодателството на ЕС, което означава, че тяхното умъртвяване е строго регулирано и не трябва да подкопава дългосрочното им опазване. Ускорената законодателна процедура премахва някои бариери в парламента, но Тараба все пак ще се нуждае от широка подкрепа, за да бъде приета промяната. „В кратки срокове ще дадем шанс на опозицията да покаже дали е на страната на гражданите, тяхното здраве и живот, или на страната на разни безотговорни неправителствени организации, които казват, че мечките са тревопасни и гражданите не са застрашени. “, каза министърът в прессъобщение. /БГНЕС