Словения към РСМ: Изпратете посланик в София, промяната на учебниците не трябва да бъде тема табу

Крайно време е Република Северна Македония да изпрати посланик в София. Със сигурност липсата на македонски посланик в България не помогна на диалога между София и Скопие.

Това каза словенският посланик в РСМ Милан Предан. През последните 6 месеца Словения ръководеше европейското председателство. Предан подчерта, че "процесът по разширяване на ЕС все още е жив". Той призна, че "не е чувал за френско предложение" за разрешаване на спора между двете страни, предаде БГНЕС.

"В началото на нашето председателство аз предупредих, че не може да очакваме чудеса, защото осъзнавахме, че действителността не е в полза на нашите усилия за успешен край на този процес", каза още Предан.

"Ние обещахме да работим упорито върху този въпрос и изпълнихме обещанието си...Направихме всичко възможно в тази ситуация, за да тласнем нещата напред, но реалностите не бяха в наша полза за бързо намиране на решение", каза още той и посочи, че в "София не е имало политически кабинет, а в РСМ е имало местни избори, които не са направили македонското правителство по-силно, а напротив".

"Ако искате да направите компромис за един толкова тежък въпрос са ви необходими силни правителства, какъвто не бе случаят през този период. Но по време на нашето председателство ние подготвихме терена за френското председателство ", подчерта словенският дипломат. Попитан какво мисли за коалиционното споразумение подписано от партиите, които участват в българското правителство начело с премиера Кирил Петков дипломатът каза следното:

"Не съм в позицията да коментирам коалиционното споразумение на българското правителство. Аз лично вярвам, че не трябва да мислим за негативен сценарий. Страните от ЕС бяха свидетели на много негативни сценарии през изминалите години. Трябва да мислим положително за нещата. Според мен има някои положителни послания от българската страна, която подсказва един по-прагматичен подход. Трябва да видим как ще се развиват нещата. Много е важно този диалог с българското правителство да започне възможно по-скоро, защото за да се постигне споразумение на нивото на ЕС, е необходим компромис на двустранно ниво".

Предан предупреждава, че със сигурност ще е необходим поне един месец поради оставката на премиера на РСМ и започването на работата на новия кабинет в Скопие. Словенският дипломат е категоричен, че "е крайно време РСМ да изпрати свой посланик в София". "Със сигурност липсата на македонски посланик в България не помогна на диалога между София и Скопие, за да има едно мощно дипломатическо представителство в София. Със сигурност това бе причина комуникацията да не бъде такава, каквато трябва, и на това място не трябва да се изпраща когото и да е. В момента на страната Ви е необходим опитен дипломат, който ще бъде в непрекъснат, във всекидневен контакт с новото правителство, защото това е единственият начин да се постигне договор. Това може би е и единственият начин да се съкрати времето. Новото правителство на Кирил Петков говори за 6 месеца", подчерта словенският посланик в РСМ Милан Предан.

Попитан какво мисли за призивите на българската страна да бъдат променени учебниците дипломатът казва следното:

"Нямам точна представа какво пише в българските учебници за македонците и в македонските за българите, но предполагам, че не всичко написано в тях е коректно и съседът е описан по един нечестен начин. Според мен ще бъде добре да се обърне внимание на тези учебници и да се види дали може да бъде възстановено доверието с едно взаимно приемливо решение. Ще Ви припомня, че имаше и други примери в Европа когато учебниците, споделянето на учебниците, беше една много съществена част от помирението между Франция и Германия след Втората световна война. С една дума това не е нещо ново. Мисля, че имаше опити да се направи нещо подобно и в Западните Балкани, което не бе толкова успешно. Темата за учебниците не трябва да бъде политическа тема табу. Това е въпрос за който трябва да се преговоря. Говоря за учебниците и в двете страни.

Попитан за съществуването на евентуална френска инициатива за разрешаване на спора между София и Скопие, която официално бе опровергана пред БГНЕС от българското министерство на външните работи миналата седмица, Предан даде кратък отговор: Не съм запознат с подобно нещо. /БГНЕС

Категории: