Словесни искри между Байдън и Путин; кметът на Мелитопол разменен за 9 войници; експлозии в Беларус

Словесни искри между Байдън и Путин; кметът на Мелитопол разменен за 9 войници; експлозии в Беларус - агенция БГНЕС представя обобщение на акцентите от войната в Украйна за изминалото денонощие.

- "Помнете "Пърл Харбър", призова Зеленски Конгреса на САЩ -

Президентът на Украйна Володимир Зеленски оприличи нахлуването в страната му с атаката срещу Пърл Харбър, която въвлече САЩ във Втората световна война. „Нашата страна преживява едно и също всеки ден“, казва той пред Конгреса на САЩ във видеообръщение, призовавайки отново за налагане на забранена за полети зона над Украйна. Речта на Зеленски бе аплодирана от американските депутати.

- Инвазията е по план: Путин -

Руският президент Владимир Путин каза, че "икономическият блицкриг" (вид нападателна война, който нанася бърз, фокусиран удар по враг с помощта на подвижни, маневрени сили, - бел. ред.) на Запада срещу Москва се е провалил, като същевременно признава, че ситуацията "не е лесна" за руснаците.

В телевизионно интервю той обяви, че инвазията е планирана и върви по план.

- Байдън нарече Путин "военнопрестъпник" -

Американският президент Джо Байдън нарече руския си колега "военнопрестъпник" заради инвазията в Украйна. Кремъл отговори светкавично и нарече реториката на Байдън "неприемлива и непростима".

- Кметът на Мелитопол е освободен от плен -

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който беше отвлечен от 10-ина руснаци в петък, е на свобода. Даша Заривна, говорител на президентската администрация, съобщи украинската телевизия късно в сряда, че Фьодоров е заменен за девет пленени руски войници на възраст 20 и 21 години.

- 13 убити на опашка за хляб -

13 души бяха убити след обстрел на опашка за хляб в северния град Чернигов. Първоначално се смяташе, че жертвите са 10.

- Атака на Мариуполския театър -

Властите в обсадения пристанищен град Мариупол в Украйна твърдят, че руските сили с атакували театър, в който са подслонили стотици цивилни, останали без дом. На двата паркинга на театъра е било написано "дети" (деца), с огромни букви, които да се виждат от летците на самолетите. Въпреки това театърът е атакуван.

- Експлозии в центъра на Киев -

Киев е под 35-часов полицейски час поради това, което кметът му определи като "труден и опасен момент". Въпреки това в града се чуват множество експлозии.

- Украйна отхвърли неутралитета -

Украйна отхвърля предложенията, направени от Русия по време на мирните преговори, тя да стане неутрална страна, като Австрия или Швеция.

- "Безпрецедентна" оръжейна помощ от САЩ -

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви 1 милиард долара за допълнителна помощ за доставка на оръжия и консумативи и разполагане на оръжия с по-дълъг обсег в Украйна.

- Без сили на НАТО в Украйна -

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша я призова да разположи там мироопазваща мисия.

- Съдът на ООН постанови спиране на инвазията -

Върховният съд на ООН нареди на Русия да спре инвазията си в Украйна, заявявайки, че е "дълбоко загрижена" от използването на сила от Москва, "което повдига много сериозни въпроси в международното право".

- Обаждане САЩ-Русия -

САЩ и Русия осъществяват първия си контакт на високо ниво след началото на инвазията. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза на генерал Николай Патрушев, секретар на руския съвет за сигурност, че „ако Русия е сериозна по отношение на дипломацията“, тя трябва да „престане да атакува украински градове“.

- Новинарски сайтове са блокирани -

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до най-малко 32 медийни уебсайта, засилвайки репресиите срещу медиите, започнати след началото на войната.Засегнатите медии включват Би Би Си, отличеният с награди разследващ уебсайт Bellingcat и регионален сайт Permdaily.ru.

- Ден на плащане за Русия -

Русия трябва да плати лихва по външния си дълг. Западните санкции над Москва заради конфликта в Украйна породиха опасения, че Москва може да не изпълни задълженията си. Москва трябва да плати 107 милиона евро по две облигации, деноминирани в долари. Русия заяви, че ще обслужва дълга си в рубли.

- Русия вече не е член на Съвета на Европа -

Русия вече не е член на Съвета на Европа след повече от четвърт век членство в паневропейския орган.

- Бежанците достигнаха 3 милиона души -

Повече от три милиона души са избягали от Украйна от началото на инвазията, съобщи агенцията на ООН за миграцията IOM. Около половината са непълнолетни, казва агенцията на ООН за деца УНИЦЕФ.

- Шест страни настояват за извънредно заседание на СС на ООН -

Обединеното кралство, САЩ, Албания, Франция, Норвегия и Ирландия поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради кризата в Украйна. Новината идва на фона на атакувания театър в Мариупол, който бе убежище за стотици цивилни граждани и деца.. /БГНЕС