Служебният кабинет ще определи нов координатор на „Три морета” от българска страна

Служебното правителство ще проведе заседание днес от 10 часа.

В рамките на заседанието ще бъдат приети промени в оперативната програма на Министерския съвет за периода 1 януари – 30 юни 2021 г. Ще бъде разгледан също Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 година.

Ще бъде изменено и правителственото решение за определяне на национален координатор от българска страна на Инициативата „Три морета“.

БГНЕС припомня, че с решение на правителството от септември 2020 г. за национален координатор от българска страна на Инициативата „Три морета" бе определена тогавашният вицепремиер Екатерина Захариева.

Правата и задълженията на Националния координатор включват да ръководи и координира работата на Междуведомствената работна група; да осъществява на връзки и взаимодействие с Националните координатори на държавите-членки на Инициативата, както и с други държави и международни организации; да определи посланик със специални поръчения в МВнР по Инициативата, който да подпомага работата на Националния координатор; да осигурява взаимодействие с компетентни министерства и други институции, както и с неправителствени организации, с цел формиране на политиките и участието на България в различни формати на Инициативата.

Инициативата „Три морета" е политически проект на равнище държавни глави на 12 държави-членки на ЕС: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. Тя се развива като прагматична платформа за регионално сътрудничество с основен фокус развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. /БГНЕС