Снежна буря затруднява пътуването в САЩ

Мощни зимни бури връхлетяха Съединените щати, а обилният сняг затрудни пътуването в големи райони, въпреки че в други се очакваше необичайно затопляне, предаде АФП.

Снежните бури, които се очакваше да натрупат до 60 см сняг, обхванаха обширна части от Западното крайбрежие до Големите езера, като спряха полетите и прекъснаха електрозахранването на десетки хиляди хора.

Предупреждения за обилни снеговалежи бяха издадени дори за обикновено слънчевите райони край Лос Анджелис, както и за по-типичните за зимата места в далечния север.

Синоптиците от Националната метеорологична служба заявиха, че две вълни сняг ще връхлетят части от Минесота в "историческа зимна буря, която вероятно ще доведе до невъзможност за пътуване".

"Обилният сняг ще се комбинира със североизточен вятър с пориви от 55 до 70 км/ч. Някои преспи могат да бъдат дълбоки до няколко метра", се казва в предупреждението.

"Ако ви се налага да пътувате, дръжте в автомобила си допълнително фенерче, храна и вода в случай на авария. Пътуването трябва да бъде ограничено само до спешни случаи. Ако трябва да пътувате, носете със себе си зимен комплект за оцеляване. Ако заседнете, останете в автомобила си."

По данни на Flightaware.com до 21:00 ч. по Гринуич са били отменени повече от 1450 полета в рамките на САЩ, към или от тях, като "Картата на бедствието" показва, че Денвър и Минеаполис-Сент Пол са особено силно засегнати.

Пътищата също бяха затруднени, като в Уайоминг имаше проблеми дори по главните магистрали.

"Моля, променете плановете си за пътуване, ако пътувате към Уайоминг", съобщи транспортният отдел на щата на страницата си във Facebook. "Вероятна е голяма зимна буря и многодневно затваряне на междущатски и второстепенни пътища в целия Уайоминг!"

По данни на Poweroutage.us около 150 000 имота в цялата страна са без ток, като по-голямата част от тях са в Калифорния, където силните ветрове са поваляли дървета. /БГНЕС