Сърбия блокира бивш черногорски вицепремиер на летището в Белград

Бившият вицепремиер на Черна гора Йована Марович чрез публикация в платформата "X" съобщи, че сръбските власти са я спрели и не са ѝ позволили да влезе на територията на Сърбия с мотива, че представлява риск за сигурността на Белград.


Марович, която е била министър по европейските въпроси в правителството на Черна гора, ръководено от Дритан Абазович, най-вероятно ще бъде принудена да прекара нощта на летище "Никола Тесла" в Белград, преди да се върне в Подгорица, защото паспортът ѝ също е бил конфискуван, съобщава "Албениън пост".

Центърът за гражданско образование (ЦГО) призова министър-председателя и министъра по европейските въпроси на Черна Гора да действат спешно за връщането на личните документи на Марович и да й позволят да се върне в Черна гора с първия самолет обратно в Подгорица.

"Очакваме също така правителството и Министерството на външните работи да изпратят протестна нота до правителството на Сърбия заради това отношение към Марович и да поискат списък на всички черногорски граждани, на които е било забранено да влизат в Сърбия на същото основание", се допълва в съобщението. /БГНЕС