Сръбски призиви за геноцид в Косово с мълчаливата подкрепа на Белград

Активисти призоваха сръбските власти да реагират на графитите в сръбски градове "Когато армията се върне в Косово", съобщи "Данас".


Графитите "Когато армията се върне в Косово...", които се появиха из цяла Сърбия през последните месеци, са проява на езика на омразата в обществото, която протича без никаква реакция от страна на властите, беше казано на пресконференция, организирана от група правозащитници.

Милена Берич от сдружение "Крокодил" изтъкна, че споменатите надписи представляват не само незаконни графити, но и реч на омразата, която в крайна сметка призовава към геноцид.

"Тук няма никакъв патриотизъм или традиция, защото става дума за ангажираност на армията в момент, когато цялото общество се занимава с темата за насилието" каза Берич, визирайки масовите протести в Белград и други населени места през последните месеци.

Група активисти организираха почистването на парка в Митичева Рупа във Врачанско, по време на което зачеркнаха графитите "Когато армията се върне в Косово...", изписани върху сградата на Института по химия, технология и металургия. Въпреки че за акцията беше съобщено, активистите бяха възпрепятствани от служители на полицията. В резултат на това седмина от тях получиха повече от двадесет обвинения в нарушение на закона.

Една от тях, София Тодорович от Младежката инициатива за човешки права, подчерта, че почиствайки графитите, "те са направили това, което е трябвало да направи държавата".

"За разлика от тези, които пишат графити, ние не се крием. За тези хора няма обвинения в престъпления, за тях няма съдилища", заяви Тодорович и запита "откога патриотизмът се свежда до боядисване на стени?".

Владимир Арсениевич, писател и председател на сдружение "Крокодил", посочи, че реакцията на властите в този случай показва целия абсурд на една система.


"Заради това, че искахме да премахнем незаконни графити, получихме обвинения в престъпление под претекст, че увреждаме външния вид на сградата", заяви Арсениевич.

"Стените в Белград не са трибуна за буйство, нито за нечии политически послания", добави той и уточни, че твърдението, че графитите цитират стих от народна песен, е "класически признак на страх".

Арсениевич подчерта, че само няколко дни след като са премахнали графита, той отново е бил изписан.

Н"икой не беше санкциониран за тези прояви. В това общество, изглежда, има свещени послания, които не бива да се докосват. Невероятно е как обществото се поддава на евтини трикове", отбеляза Арсениевич.

Адвокатът Милош Янкович спомена, че срещу активистите са били повдигнати повече от двадесет обвинения, защото са искали да поправят щетите по фасадата на сградата на Института по химия.

"Става въпрос за използването на институциите за преследване на онези, които правят нещо, което не устройва властите", подчерта Янкович, като отбеляза, че "заповедите за нарушения и исканията за образуване на наказателни производства се основават на редица правни нелогичности".

Милан Филипович, адвокат от организацията JUKOM, посочи, че няколко закона разглеждат темата за речта на омразата, но тези разпоредби рядко се прилагат на практика. Той изтъкна, че е сформирана работна група от експерти, която трябва да анализира тази област и да изпрати на властите редица препоръки, за да се направи санкционирането на речта на омразата по-ефективно". /БГНЕС