Среща на износителите на газ в Алжир

Основните износители на газ се срещнаха в Алжир на фона на продължаващото напрежение на пазарите след нахлуването на Русия в Украйна, докато през тази година се очаква силен ръст на търсенето, предаде АФП.


Сутринта в Алжир се проведе министерска среща на представителите на членовете на Форума на страните износителки на газ (GECF) в навечерието на срещата на върха на техните лидери, на която се очаква да присъстват алжирският президент Абделмаджид Тебун, иранският му колега Ебрахим Раиси и емирът на Катар Тамим бен Хамад ал Тани.

Основаният през 2001 г. ГЕКФ обединява 12 държави: Алжир, Катар, Русия, Иран, Боливия, Египет, Екваториална Гвинея, Либия, Нигерия, Тринидад и Тобаго, Венецуела и Обединените арабски емирства.

По данни на клуба на неговите членове и на седем други асоциирани държави се падат 70 % от доказаните газови запаси и 51 % от световния износ на втечнен природен газ (ВПГ).

При откриването на срещата на министрите алжирският министър на енергетиката Мохамед Аркаб подчерта необходимостта от "непрекъснат и сериозен диалог между производителите и потребителите за изграждане на обща визия, насочена към бъдещето, в която се признава нарастващата роля на природния газ в световния енергиен микс като устойчив и конкурентен източник, способен да гарантира енергийната сигурност".

В обобщение на годишния си доклад "Глобална газова перспектива за 2050 г.", GECF оцени, че природният газ "ще остане незаменим през следващите десетилетия".

"До 2050 г. търсенето на природен газ се очаква да нарасне с впечатляващите 34 %, което ще увеличи значително дела му в световния енергиен микс от сегашните 23 % на 26 %".

В последния си тримесечен доклад, публикуван през януари, Международната агенция по енергетика (МАЕ) оцени, че световното търсене на газ би трябвало да нарасне "силно" през 2024 г. в сравнение с 2023 г., подкрепено от прогнозите за по-студено време и по-ниски цени.

Пазарите на газ са подложени на натиск след възстановяването след Ковид-19 в края на 2021 г. и още повече след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което подхрани вноса на втечнен природен газ по море, особено от САЩ, за да компенсира драстичното намаляване на доставките на руски газ по тръбопроводите за Европа.

Алжир е водещият износител на природен газ в Африка. В стремежа си да диверсифицират доставките си и да намалят зависимостта си от руските въглеводороди, няколко европейски държави - особено Италия - се насочиха към алжирския газ. /БГНЕС