Старт на предизборната кампания

Кампанията за изборите за местна власт започва официално на 29 септември. Лица на шест политически партии и коалиции влизат в битката за кметския стол в София. Наред с тях, за кметския пост в столицата ще се борят и двама независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, предаде репортер на БГНЕС.

Няколко месеца преди старта на предизборната кампания стана ясно, че коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и регионалната партия „Спаси София“ се обединяват за изборите за кметове и общински съветници и заедно издигат кандидатурата на бизнесмена и инвеститор в технологични компании Васил Терзиев за кмет на столицата. Така още на 27 юни техният кандидат се появи на местната политическа сцена и първи заяви приоритетите си – ще се бори за пълна подкрепа на първи тур, за прозрачно управление, както и за създаване на предпоставки за крайна продължителна промяна в столицата. „Ще видите доста силни 24 кандидати за районни кметове“, обяви тогава Терзиев, като подчерта, че в много от разбиранията си, най-вече в икономическата част, е „доста десен човек“, и „ляв по отношение на социалната политика“.

Кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев обеща и повече подкрепа за районните кметове, начало на „ремонт от първия път“, социална инфраструктура за по-високо качество на живот, нови учебни заведения, а не огромна бетонова джунгла, с уверението, че ще припомни на хората, че общината им е приятел, а най-доброто лекарство е прозрачността. Ако седне на кметския стол, той е категоричен, че ще се вслушва в добрите идеи не само на общинските съветници от партиите, които са му гласували доверие, но и на тези от ГЕРБ, „Възраждане“, БСП и пр.

Общо 61 са кандидатите за общински съветници в Столичния общински съвет (СОС), като водач на листата е Борис Бонев, а не Васил Терзиев.

На национално ниво коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще участва в изборите с номер 66. Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев ще участва във вота с номер 85, а партията на Борис Бонев, която води листата за общински съветници, ще бъде под номер 56.

Кандидати за районни кметове в екипа на Терзиев са разпределени поравно, или 8 от ПП, 8 от ДБ и 8 от „Спаси София“. Трайчо Трайков, Георги Илиев, Константин Павлов, Димитър Божилов, Ангел Стефанов, Делян Георгиев и Лилия Донкова ще се борят за запазване на мястото си като районни кметове в „Средец“, „Слатина“, „Лозенец“, „Триадица“, „Овча купел“, „Изгрев“ и „Кремиковци“.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София е журналистът и вече бивш продуцент на „Новини, актуални предавания и спорт“ в една от най-големите частни телевизии в България – Антон Хекимян. Това стана ясно на 25 септември, като няколко дни преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, преследван с въпроса кога най-накрая ще обявят кандидата си за кмет на столицата, обяви, че ще бъде „нестандартно решение“. В деня, когато официално всички спекулации около името на кандидата на ГЕРБ приключиха с появата на Хекимян малко преди да се регистрира за участие в изборите, той заяви, че са обсъдени екип, стратегия, хора, които ще работят за това София да изглежда още по-добре. Заявката му за предизборната кампания е да бъде себе си и да бъде близо до хората, защото е гражданин като всеки един от нас. Хекимян е категоричен, че не е „златна резерва“, а иска да работи за София, която трябва да има достоен кмет.

Кандидатът за столичен кмет на ГЕРБ-СДС се определя като модерен гражданин, който обича България, знае какви са проблемите и знае как да ги реши и съответно, избирайки ГЕРБ-СДС, е център-дясно по отношение на политическите си възгледи.

В националната бюлетина партия ГЕРБ ще участва с номер 7, а партия СДС с номер 25. Местната коалиция на ГЕРБ-СДС, която издига Антон Хекимян за кандидат за кмет на столицата, ще се яви на вота с номер 76. Водач на листата за общински съветници в Столичния общински съвет е Антон Хекимян, втори е сегашният председател на СОС Георги Георгиев. Общо кандидатите за общински съветници на ГЕРБ-СДС в столицата са 61.

Младен Младенов, Иван Божилов, Ивайло Цеков, Тодор Кръстев, Рангел Марков, Милко Младенов, Савина Савова, Иван Чакъров, Даниела Райчева и Димитър Димов ще се включат в битката за запазването на поста си като районни кметове във „Връбница“, „Илинден“, „Искър“, „Сердика“, „Банкя“, „Люлин“, „Възраждане“, „Красна поляна“, „Нови Искър“ и „Надежда“. Останалите 13 номинации за кметове на райони в Столична община са нови.

Синдикалистът Ваня Григорова е единствената жена кандидат за кмет на София на тези местни избори. Тя беше одобрена първо от софийската структура на БСП, а след това от цялото ръководство на столетницата. За лидера на социалистите Корнелия Нинова местните избори са възможност да стане истинската промяна на България. Самата Ваня Григорова смята, че балотажът минимум ѝ е гарантиран, а основният ѝ опонент е апатията. По време на предизборната кампания кандидатът за кмет на Столична община ще се срещне с „възможно най-много хора, особено от крайните квартали“. Григорова определи като свои приоритети преглеждането на договорите за концесии, приватизациите и начина, по който продължава да се презастроява столицата без предварително да е осигурена пътна или социална инфраструктура.

Листата за общински съветници на социалистите в СОС се състои от 61 кандидати, като водач е Ваня Григорова. БСП има 21 кандидати за районни кметове, с изключение на районите „Лозенец“, „Подуяне“ и „Младост“, където столетницата ще подкрепи кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Местна коалиция „БСП за България“ ще участва в изборите с номер 86, а в националната бюлетина на левицата ѝ се падна номер 1.

Икономистът, народен представител в 49-ото Народно събрание и секретар на „Възраждане“ Деян Николов е кандидатът на партията за кмет на София. Неговата заявка за спечелване на кметския пост е свързана с иновации в кварталите, повече правомощия за районните кметове, много местни референдуми, ревизия на подизпълнителите, които се грижат за почистването на столицата, както и промяна на философията по отношение на обществените поръчки. Според него презастрояването на София също е огромен проблем, в който се сблъскват общественият и частният интерес и затова с екипа му работят по изграждане на програма, която цялостно да реши проблема.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е категоричен, че Деян Николов ще отиде на балотаж, „стига да не бъдат пипани машините“.

Водач на листата за общински съветници в СОС е Деян Николов, като общият брой на кандидатите е 61. „Възраждане“ има кандидати за районни кметове във всички райони на столицата.

Партия „Възраждане“, както и кандидатът за кмет на София Деян Николов ще участват в изборите за кметове и общински съветници с номер 42 в интегралната бюлетина.

В битката за кметския стол участва като независим кандидат бившият общински съветник проф. Вили Лилков. Той беше издигнат на 1 август от коалиция „Синя София“ за кандидат за кмет на столицата, с което проф. Лилков постави началото на изграждане на дясна политическа алтернатива за явяване на местните избори в София. Кандидатът за кмет има приоритети, свързани с това София да е град, който гарантира сигурност и високо качество на живот на своите граждани, освободен от олигархични структури, отговорен към иновации и инвестиции.

Той е категоричен, че София има качествата да бъде европейски модерен град – исторически и модерен, зелен и гостоприемен.

Проф. Лилков ще участва на изборите за кмет на столицата като независим кандидат, издигнат от Местна коалиция „КОД“ с номер 89.

Председателят на ВМРО-София Карлос Контрера е следващият кандидат за кмет на столицата. Неговите приоритети са пътната безопасност, улиците и кварталите да са по-сигурни, за да може възрастните хора и децата да бъдат спокойни и така градът да може да се развива с онези темпове, с които всички ние желаем, а също и образованието, здравеопазването и транспорта. Очакванията на Контрера са да се проведе една кампания, в която столичани да разберат кой какво предлага и как ще го свърши.

Освен кандидат за кмет, Карлос Контрера е и водач на листата за общински съветници в СОС, като ВМРО-София има общо 39 кандидати.

„ВМРО Българско национално движение“ и издигнатият от партията кандидат за кмет на София ще участват в местния вот с номер 4 в интегралната бюлетина.

Ивайло Вълчев е кандидатът на „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на София. „Има такъв народ“ се явява за първи път на местни избори и досега от партията не са имали местно представително. „Самата идея, че ние влизаме в надпреварата показва, че ние разсъждаваме сериозно. Не олимпийският принцип е това, което ни води“, категоричен е кандидатът за столичен кмет, според когото ИТН ще има резултати, с които ще се поздрави.

ИТН има 43 кандидати за общински съветници в СОС. Водачът на листата е Пламен Данаилов.

ИТН има и 18 кандидати за районни кметове в „Средец“, „Възраждане“, „Оборище“, „Слатина“, „Красна поляна“, „Илинден“, „Надежда“, „Искър“, „Овча купел“, „Люлин“, „Връбница“, „Нови Искър“, „Кремиковци“, „Изгрев“, „Красно село“, „Витоша“, „Студентски“ и „Сердика“.

ИТН ще участва в изборите с номер 21 в бюлетината.

Като независим кандидат за кмет на столицата в надпреварата ще участва и отцепилият се от ИТН, а впоследствие и от ПП-ДБ народен представител Радостин Василев. Той обяви, че ще се кандидатира за кмет на столицата на 5 септември и открои своята „политика на борба със статуквото“, заради която е получил невероятни удари, но и огромна подкрепа. Негов основни приоритети са бюджетът и София да сложи край на порочното управление. Спокойствие на гражданите, промяна на ролята на общинската полиция и преструктуриране, осветяване на парковете, засилено полицейско присъствие на натоварените булеварди, пешеходни пътеки и пр., инфраструктура, транспорт, паркиране, детски градини и здравеопазване, детска съвременна болница, също са част от приоритетите на кандидата за кмет. Василев се смята за достатъчно подготвен да седне на кметския стол. Неговият слоган в предизборната кампания е „Без ГЕРБ и ДС в София“.

На 22 октомври, седмица преди изборите, той следва да учреди и политическата си партия – МЕЧ (морал, единство, чест), определяйки го като „центристки проект, пробългарски, който няма да бъде подвластен нито на посолствата, нито на посолството“, както и „модернизиран вариант на проорбански проект в България, желан от цялото българско общество“.

Радостин Василев ще участва на изборите в столицата на 29 октомври с номер 90.

Най-оспорвана се очертава да бъде битката за кметския пост между новите играчи, и по-конкретно между Васил Терзиев и Антон Хекимян, които, въпреки липсата на политически опит, се оказват най-силните кандидатури и с най-голям шанс да заемат мястото на настоящия кмет Йорданка Фандъкова. Сблъсъкът между тях се очертава да бъде интересен, като очакванията и към двамата са да водят положителна кампания, изпълнена с дебати. Дали това ще бъде така, ще стане ясно в следващите седмици.

Едно, обаче, е сигурно – в столицата ще има нов кмет. Но кой ще бъде той – предстои да разберем. /БГНЕС